Páchnoucí boty v předsíni nejsou dobrou vizitkou. Problém má přitom snadné řešení

 Tipy a inspirace 
14. ledna 2020 11:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedny zapáchající boty mohou otrávit život celé rodině Depositphotos
Zapáchající boty dokáží otrávit život celé domácnosti. Nepříjemný odér se totiž snadno rozline z předsíně i do ostatních místností bytu. Pokud je to i váš problém, zatočte s nepříjemným smradem co nejrychleji. Existuje několik metod, jak na to.

Zápach z obuvi vzniká především zápachem a pocením nohou, což je spojeno se vznikem bakterií, nedostatečnou hygienou, nedostatečným ošetřením vnitřků obuvi a celodenním nošením uzavřené obuvi.

Nohy do teplé vody

Pro to, aby noha a bota byly co nejméně ve styku s bakteriemi, které zápach způsobují, můžete udělat mnohé.

  • Klíčová je hygiena nohou. Pokud se vám příliš potí nohy, je třeba dodržovat tuto hygienu ještě více. Nohy si myjte mýdlem v teplé vodě klidně i několikrát denně.
  • Při zvýšeném pocení nohou pomáhá také nohy ráno pravidelně zapudrovat pudrem na nohy. Vsákne totiž přebytečný pot. Podle potřeby opakujte přepudrování i během dne.
  • Nenoste uzavřenou obuv celý den. Pakliže musíte, měňte si aspoň ponožky několikrát denně dle potřeby a snažte se co nejvíce obuv větrat tím, že si ji občas sundáte.
  • Do práce si pořiďte přezůvky. Pokud vám to pracovní prostředí umožňuje, nejlépe otevřené, aby noha mohla volně dýchat.
  • Do obuvi si pořiďte jakoukoliv vložku do bot, která vám výrazně pomůže v pohlcování potu a pachu uvnitř obuvi. Ty levnější, které se rychleji opotřebí, je třeba měnit častěji – právě z hygienických důvodů.
  • Po delším nošení obuvi (např. při návratu ze zaměstnání) z nich vytáhněte vložky a nechte je na suchém místě vyschnout, předejdete tím vzniku nežádoucích bakterií. Ráno je pak do obuvi opětovně vložte, tím připravíte vaše boty na další náročný den.

Batavan filtry

Výborným zlepšovákem pro ošetření obuvi zevnitř jsou tzv. Batavan filtry, které obsahují dolomitický vápenec s příměsí levandule. Boty krásně provoní a hlavně ošetří. Filtry vložte do kterékoliv právě vyzuté obuvi (nejlépe zároveň vytáhněte vložku a dejte volně vysušit) a nechte ideálně přes noc působit. Dolomitický vápenec vám obuv krásně vysuší, čímž zabrání vzniku a množení bakterií, levandule pak botu příjemně provoní. Filtry se dají přehazovat z obuvi do obuvi a vydrží i půl roku.

Deodoranty do obuvi

Používat můžete také deodoranty do obuvi. Jsou dobrým pomocníkem proti rychlému zmírnění pachu v obuvi, avšak musí se s nimi zacházet dle hygienických pravidel. Pouhý deodorant do obuvi vám totiž pachy pouze překryje. A pokud obuv opět nevyvětráte a nevysušíte, bakterie se vám budou uvnitř množit směle dál a vy budete pach neustále jen překrývat. Nedojde tady tedy k žádnému vnitřnímu ošetření, natož zbavení se bakterií a pachu.

Sprej proto tedy stříkněte do obuvi a poté nechte opět důkladně vysušit. Odborníci doporučují používat deodoranty s příměsí antibakteriální složky, ionty stříbra, křemíku apod. Aktivní stříbro zabraňuje vzniku bakterií a plísní, křemík výrazně prodlužuje účinnost vůně. Ještě lépe uděláte, když se naučíte deodorant do obuvi kombinovat s filtry. 

Cedrové napínáky

Dále se dají také pro ošetření boty zevnitř krásně použít kvalitní dřevěné napínáky. Ty boty nejenom hezky vytvarují a nechají botě původní vzhled, ale také botu perfektně vysuší, čímž se opět zbavíte bakterií a plísní. Kvalitní cedrové napínáky navíc obuv krásně provoní.

Babské rady

Můžete vyzkoušet i některou z babských rad. Například prý funguje, když obuv vytřete octem, citronovou šťávou nebo vodkou, případně dovnitř nasypete sůl. Tyto látky působí antibakteriálně, ale nemusejí být vhodné pro všechny typy obuvi. Pozor tedy, abyste si nenávratně nepoškodili oblíbené kožené boty. Obezřetní buďte i v souvislosti s radou strčit boty do mrazáku. Mráz by měl sice zahubit bakterie způsobující zápach, ale pokud dáte do mrazáku ještě vlhkou obuv, téměř jistě ji zničíte. Mrazák naopak můžete využít k jiným fíglům, například k rozlepení fotografií či k prodloužení životnosti svíček, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve