Jak nevyhořet aneb jak zacházet se svíčkami a prskavkami

 Tipy a inspirace 
24. prosince 2019 15:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepokazte si Vánoce požárem Pinterest
Prskavky, adventní věnce, vonné svíčky a františky. Tyto předměty umocňují vánoční atmosféru, ale také od nich hrozí ničivý požár. Poradíme vám, jak s nimi správně zacházet.

Pro hasiče a záchranáře nastává v období Vánoc hodně náročné období. Není dne, kdy by se ve zprávách neobjevila informace o požáru, který způsobila prskavka nebo svíčka. Na těchto situacích se ve velké míře podílí nervozita, stres, spěch, únava, neopatrnost, nepozornost či neznalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Co tedy udělat a naopak nedělat? 

Věnec nechejte na podložce

Pamatujte si, že svíčky nesmějí být nikdy v přímém kontaktu s hořlavým podkladem. To platí především o adventních věncích. Ty by měly být umístěny na stabilní nehořlavé podložce tak, aby nehrozilo jejich převrhnutí. Pokud máte doma malé děti či psa nebo kočku, umístěte věnec mimo jejich dosah.

Pozor na blízkost svíček

Svíčky musejí být umístěny vždy kolmo k povrchu, kvůli rovnoměrnému hoření. Na to dbejte především v tom momentě, jestli máte svíčky na stromečku. Mezi svíčkami musejí být rozestupy alespoň na 2 - 3 prsty. V opačném případě hrozí, že velkým žárem, které svíčky vydávají, by mohly rychle měknout a rozpustit se.

Pozor na záclony

Svíčky nezapalujte nikdy v blízkosti hořlavých materiálů, jakým jsou třeba také záclony, závěsy nebo čalouněné pohovky. V žádném případě je nestavte někde, kde je průvan, který by mohl snadno způsobit vznícení okolního materiálu nebo odlet jisker. Pokud máte v plánu odejít z domu, svíčky vzdy zahaste, a to tak, že knot namočíte do vosku – nasaje se jím a zůstane plně funkční. 

Bez prskavek...

Málokdo si asi dokáže Vánoce představit bez prskavek. I když to tak možná na první pohled nevypadá, stále se jedná o otevřený oheň, od něhož hrozí požár. Proto prskavky nedávejte nikdy na již suché jehličí a stejně tak dbejte na to, aby pod nimi nebyly žádné hořlavé materiály, jako jsou například zabalené dárky, koberec, ubrus a podobně.

Vánoční františek

Máte-li rádi vůni vánočního františka, pak si dobře přečtěte jeho složení. Kvalitní františek by měl být vyroben z materiálu, který nevede teplo. Stejně tak dbejte na to, abyste jej při zapálení měli položeného na nehořlavé podložce, stejně jako purpuru, která je rovněž další oblíbenou vánoční vůní. Navíc si ji snadno můžete vyrobit i doma. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve