Šest tipů, jak zlikvidovat použitý olej. Do odpadu ve dřezu či toalety ho rozhodně nevylévejte
Pečení, smažení, dušení. To vše se obvykle neobejde bez oleje. Ten po použití většinou končí ve dřezu, nebo ještě hůře v toaletní míse. Tuk v trubkách a následně v kanalizaci totiž ztuhne, nalepí se na stěny a nabaluje na sebe další a další nečistoty. Potrubí se tak zanáší, ucpává a tím i poškozuje. Nejhorší situace prý bývá tradičně o Vánocích. Zacházet správně s olejem vás přitom nemusí stát skoro žádný čas navíc. Dáme vám pět tipů, jak na to!
Utěrka si poradí
Pokud připravujete jídlo na velmi malém množství oleje nebo na pánvi, kde není potřeba skoro žádný tuk, pak ji po použití stačí vytřít papírovou utěrkou. Tu pak vyhoďte do koše k dalšímu odpadu.
Využijte krabici
Smažení řízků nebo vánočního kapra už se bez většího množství tuku neobjede. V takovém případě si připravte prázdnou krabici od mléka a jakmile olej vychladne, přelejte jej do ní. Krabici zavřete a pak ji při procházce odneste do sběrného dvora nebo ji vyhoďte do příslušné černé popelnice s oranžovým víkem.
Na kompost
Máte-li zahradu a na ní kompost, můžete jej využít pro likvidaci oleje. Přímo na kompost můžete vylít jen opravdu malé množství tuku z pánve. Větší množství už by mohlo kontaminovat půdu nebo podzemní vodu. Pokud kompost nemáte, můžete olej smíchat s pilinami a pak jej eventuelně zakopat. Na zahradě můžete využít i kávovou sedlinu. Jakým způsobem jsme psali zde.
Šup s ním do sběrného dvora
Kdo využívá doma fritézu, ten má použitého oleje určitě nadbytek. V takovém případě ho po vychladnutí nalijte do uzavíratelné, recyklovatelné nádoby a odvezte do sběrného dvora. Je to zdarma.
Do pilin nebo steliva
Pokud jste chovatelem kočky nebo morčat, pak určitě používáte kočičí stelivo či piliny. Právě to je ideální k likvidaci použitého oleje. Jakmile vychladne, prostě jej nalijte do steliva nebo pilin. Pak vše jednoduše sbalte a odneste do popelnice.
Zrecyklujte
Věděli jste, že kuchyňský olej nemusíte vylévat po každém použití? Jakmile tuk trochu vychladne, přefiltrujte ho přes jemný, nejlépe kávový filtr a pak jej nalijte do láhve a dejte na temné místo. Pak jej můžete použít znovu. Dávejte si však pozor na jeho aroma. Pokud olej už zapáchá, dál jej nepoužívejte a zlikvidujte jedním z výše uvedených způsobů.