Tipy, jak udržet krásně provoněný domov po celý rok

 Tipy a inspirace 
12. listopadu 2017 08:41 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bylinky jako dekorace i jako vůně domova Shutterstock
Možná už vás přestalo bavit nakupování vonných svíček, sprejů a elektrických odpařovačů. O jejich neblahých účincích na lidské zdraví už se psalo mnohokrát. Nehledě na částku, kterou musíte vylovit z peněženky.

Ale ono to jde i jinak. Voňavé bylinky se sbíraly a sušily od pradávna. Umisťovaly se do ložnic, na toalety nebo do skříní s oblečením. Jednoduchý osvěžovač vzduchu s pomocí bylinek si můžete vyrobit i vy, přesně podle vaší nálady nebo podle toho jakého zápachu se chcete zbavit, ať už je to třeba zápach z tabáku nebo „těžký vzduch“.

Pokud vás trápí tabákový kouř, je samozřejmé pořádné vyvětrání. Pak stačí postavit na stůl misku, ve které smícháte 1 lžíci čpavkové soli a 1 lžíci levandulové esence. Ponecháte na místě, dokud zápach nezmizí. Tabákový zápach pohlcuje i ocet. Opět stačí vzít misku, nalít do ní ocet a ponechat v místnosti, kterou chceme zbavit zápachu.

Na těžký vzduch je skvělý olej ze smrkového jehličí. Nakapejte ho na bavlněné látkové odstřižky nebo kapesníky a rozvěste je po místnosti. Vůně smrkového jehličí je dobrá i v případě, že jste nachlazení. Těžký vzduch se může objevit i v místnosti, která nebyla dlouho větraná, například víkendová chalupa. V zimním období můžete na topná tělesa rozložit pomerančovou nebo citronovou kůru, krásně vám provoní celou místnost. Na topení můžete umístit i skleněné misky s vodou, které budou sloužit jako odpařovače. Do vody můžete nakapat citronovou šťávu nebo přidat pár kapek oblíbeného éterického oleje. Pokud se chcete špatného vzduchu zbavit ve chvilce, tak pomůže zapálit v popelníku bobkový list.

Po celý rok můžete mít po domě rozvěšené sušené bylinky svázané do kytic, nejenže krásně voní, ale působí i dekorativně. Nejznámější z nich jsou levandule a růže. Bylinky ukládejte také do skříní, nejlépe v plátěných pytlících. Kromě příjemné vůně vám uchrání oblečení před napadením šatními moly. Pokud spotřebujete parfém, tak prázdnou lahvičku rozhodně nevyhazujte. Ve skříni vám bude otevřená ještě nějakou dobu krásně vonět. Zatuchlý vzduch vám pomohou zneškodnit i zrnka kávy nebo pomeranč propíchaný hřebíčkem.

Pokud vám to umožňuje okolí, ve kterém bydlíte, větrejte každý den. Pak budete potřebovat osvěžovače vzduchu pouze jako doplněk pro zpříjemnění vaší domácí atmosféry nebo k pozvednutí nálady.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod