Výběr matrace nepodceňujte. Rozdíly mezi nimi jsou velké

 Interier 
08. listopadu 2017 07:50 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Poznejte rozdíly mezi matracemi Internet
Sháníte se po nové matraci, ale nevyznáte se v široké nabídce, která je na trhu? Pokud váháte, zda je pro vás lepší matrace s pružinami nebo raději bez nich, možná vám pomůže náš malý přehled.

Matrací je na výběr opravdu mnoho a výběr té nejlepší je hodně individuální. Záleží na vašich potřebách nebo případných zdravotních obtížích. Každopádně je jisté, že materiál a zpracování matrací dokáže významně ovlivnit kvalitu spánku.

Molitan je přežitek

V dobách minulých si každý pod pojmem matarce představil levnou molitanovou matraci.Ta sice plnila svůj účel, ale k dlouhodobému používání nebyla příliš vhodná. Molitan měl hned několik nevýhod, v první řadě to byla vysoká hořlavost, neprodyšnost a nevhodná buněčná struktura špatně odolná vůči opakovanému stlačování. Matrace se tak velmi rychle prolehly.

Dnes je molitan nahrazován polyuretanovými pěnami (PUR pěny, neboli tepelně modifikované pěny) a visco pěnami (studené pěny), které odbouraly část nevýhod klasických molitanových matrací.

PUR a visco pěny

Dnes se často pro výrobu matrací používají PUR pěny. Vyrábějí se chemicky z  izokyanátů a polyolů, které se získávají většinou z ropy. Smícháním těchto směsí dojde k napěnění. Nevýhodou PUR pěn je uzavřená struktura buněk, tedy špatná prodyšnost, a dále nízká hustota. To vede ke kratší životnosti matrací, obzvlášť při větším a častějším zatížení. Výhodou matrací z PUR pěny je pak především nízká cena. PUR pěny jsou dnes nabízeny často v kombinaci s jinými pěnami (studená či líná pěna).

Dalším moderním materiálem jsou visco pěny. Jedná se o studené paměťové pěny s příměsí rostlinných olejů, aby byla zaručena funkce "obepnutí". Nevýhodou paměťových pěn je špatná prodyšnost, kterou pocítí především více se potící lidé, a to obzvlášť v letních měsících. Dochází také k rychlejší únavě materiálu, po několika letech už nefunguje poddajnost jako na začátku. Velký problém je zejména u vyšších matrací z visco pěny, kdy dochází k "uzavření" těla na lůžku a zabránění přirozenému pohybu. Při výběru matrace z visco pěny také pamatujte, že děti a dospívající do 24 let věku by na visco pěně spávat neměli z důvodu růstu a vývinu páteře.

Pružiny ano či ne?

Prehistorické matrace s tvrdými pružinami žádné extra pohodlí neposkytovaly. Současné moderní pružinové matrace jsou ale o něčem zcela jiném. Dnes se totiž používají moderní pružiny, které jsou především šetrnější k naší páteři. Kvalitu nabízejí především taštičkové pružiny ze speciálně upravené oceli, která zajistí jejich dlouhou životnost. Taštičkové pružiny jsou takové, které jsou jednotlivě zašité v látkových taštičkách. Díky tomu pružiny nevržou a nedochází ke vzniku elektrostatického náboje. Zároveň zabraňují proléhání matrace a usnadňují přístup čerstvého vzduchu přímo do nitra matrace.

Latexová matrace

Matrace ze stoprocentního přírodního latexu patří mezi nejkvalitnější a zároveň nejoblíbenější typy matrací. Mají velice dobré ortopedické vlastnosti, protože se u nich projevuje velmi silná bodová elasticita. To znamená, že k deformaci dochází pouze v místě zatížení, tedy tam, kde je to žádoucí, aniž by velmi blízký okolní prostor byl tlakem rovněž ovlivněn. Matrace tudíž perfektně podpírá tělo, a to v jakékoli pozici.
Navíc má hypoalergenní vlastnosti, takže jsou ideální pro alergiky, neboť se v nich nedrží roztoči, ani žádné další mikroorganismy.

Latex je však poměrně měkký, což nemusí vyhovovat těm, co mají rádi tvrdší povrch. Nevýhodou může být také vysoká pořizovací cena.

Přírodní materiály

Trh nabízí také přírodní matrace, které jsou sendvičově poskládány pouze z přírodních složek. Principiálně je to návrat ke spánku našich předků, pouze se zdokonalily použité přírodní materiály. Většinou se totiž jedná o kombinaci čisté bavlny, kokosových vláken, koňských žíní a přírodního kaučuku. Fajnšmekři si dnes mohou pořídit i ručně zpracované přírodní matrace nejvyšší jakosti, bez použití lepidla. Takové matrace jsou navíc hypoalergenní a ocení je i lidé s bolestmi zad či nadváhou.

Ortopedická a zdravotní matrace

Některé matrace mají přívlastek ortopedická či zdravotní. Ortopedická matrace zaručuje správnou oporu kostry pro zdraví. Pokud máte problémy se zády, vybírejte matrace s tímto přívlastkem, případně vybírejte středně tvrdou matraci. Ty jsou nejlepší pro podepření vašich beder a omezení bolesti.

Zdravotní matrace zase pro změnu disponují certifikátem, že jsou určené pro lidi se specifickými zdravotními problémy. Jsou hypoalergenní, hygienické, případně určené pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko.

Pokud vás zajímá porovnání všech typů matrací a jejich kvalit, doporučujeme vám využít srovnávací test nejlepších matrací.

Ať už si vyberete jakoukoliv matraci, nesmíte zapomenout také na její pravidelnou údržbu. I čistota je totiž důležitá, a to nejen ze zdravotního a estetického hlediska, ale také proto, že tím prodloužíte matracím jejich životnost a zachováte její kvality. Více jsme o tomto tématu psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008