Bez digestoře se žádná kuchyň neobejde. Na co se zaměřit před její koupí

 Interier 
22. února 2021 10:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Digestoř musí být hlavně praktická Pixabay
Výkonná a kvalitní digestoř je základ kuchyně. Díky ní totiž můžete z místnosti dostat nejenom nežádoucí pachy, ale také mastnotu, která by se vám usazovala na stropech a stěnách. Pokud zrovna stojíte před její koupí, poradíme vám, na co se zaměřit.

Každá potravina má svou osobitou vůni, která se z ní uvolňuje především během vaření. Asi není zrovna příjemné, pokud vám nedělní siestu na pohodlné sedačce kazí ještě zbytky pachů po vaření. Udržení čistého vzduchu v celém bytě vyžaduje odstranění pachů přímo tam, kde vznikají. A v kuchyni je k tomu ideálním pomocníkem digestoř. Při její koupi je potřeba se zamyslet nad několika aspekty. Dejte si pozor, abyste nevybrali sice krásnou digestoř, ale zcela nevyhovující, či naopak praktickou, ale zcela esteticky nevhodnou.

Komínová nebo recirkulační

Hned na začátku si musíte ujasnit, zda si hodláte koupit digestoř komínovou nebo recirkulační. Ta první funguje na principu odtahu ven, druhá na návratu vzduchu zpět do místnosti, tedy poté, co prošel filtrací a neobsahuje už páry ani zápach. Většina typů podporuje obě možnosti využití a záleží už jenom ne konstrukci budovy. Pokud máte tu možnost, určitě volte komínové digestoře, které vám odvedou všechnu páru i pachy pryč z místnosti. I sebelepší recirkulační digestoř totiž sice umí pohltit pachy, ale vlhký vzduch po vaření vždy zůstane v místnosti, což může být problém u bytů, kteté jsou náchylné na plísně. Na druhou stranu, takovou digestoř si můžete umístit opravdu kamkoliv.

Výkon versus hlučnost 

Při výběru ideální digestoře musíte zohlednit jejich výkon. Ten vám totiž sdělí dobu, jak rychle zvládne digestoř vyměnit vzduch v místnosti. Kvalitní digestoř by měla být schopna vyměnit vzduch v místnosti přibližně 5 až 10krát za hodinu. Spočítejte si tedy  objem vaší místnosti a vynásobte jej koeficientem 5 až 10. Tím získáte vhodný výkon vaší digestoře. Kromě něj se však zaměřte také ne hlučnost spotřebiče. Ta totiž může být poměrně velkým rušivým elementem. Nízké stupně bývají tiché a jejich hlučnost se pohybuje jen přes 50 dB, zatímco na plný výkon může mít i více než 70 dB. Při takové úrovni hluku je pak obtížné vést běžnou komunikaci. Proto je určitě lepší u menší místnosti volit digestoř s vyšším výkonem. Díky tomu ji budete moc zapínat na nižší stupně odsávání, které jsou tiché.

Dálkové ovládání i bluetooth

Moderní typy digestoří mívají nejrůznější doplňkové funkce. K těm oblíbeným patří dálkové ovládání nebo možnost propojení varné desky s digestoří pomocí boluetooth. Spotřebič tak pozná, kdy se varná deska spustila a automaticky spustí odtah. Úroveň výkonu nastaví podle potřeby v závislosti na stupni výkonu varné desky i počtu zapnutých plotýnek. Velkým trendem jsou také digestoře zabudované do desky. Počítejte však s tím, že její zabudování vám zabere poměrně velkou část úložného prostoru v lince, včetně komínového odtahu.

Digestoř jako zdroj světla

Kromě vestavných digestoří jsou všechny ostatní typy vybaveny zdrojem světla. To by vám mělo kvalitně osvětlit varnou desku, kde se z technologických důvodů žádná jiná světla nemontují. Zvolte proto takovou digestoř, která bude mít dobrý rozptyl světla a dostatečně výkonné žárovky. Před nákupem si také zjistěte, zda je možné žárovku v případě poškození vyměnit i bez zásahu servisního technika. Nezapomeňte také na pravidelnou údržbu digestoře, k níž patří nejenom výměna filtrů, ale také mytí vnějších částí. Jak rychle a snadno ostranit usazenou mastnostu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve