Ušetřit za vodu i ohřev vody lze velmi jednoduše

 Tipy a inspirace 
18. února 2021 11:20 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drobná součást vodovodní baterie uspoří tisíce Pixabay
Jsou cesty k úsporám, které jsou složité, ale existují i cesty, které zvládne každý. Ukážeme, jak můžete ušetřit tisíce korun velmi snadno.

Ceny vody se neustále zvyšují. A ceny za ohřev teplé vody také nepatří mezi nejnižší. Pokud hledáte cestu, jak snížit své náklady na provoz domácnosti, poradíme několik triků, které zaručeně zaberou.

Úsporný perlátor

Perlátor je součástka, která je namontovaná na konci každé vodovodní baterie. Přimíchává do vody vzduch, vytváří pěkný proud vody. Některé jsou hezké na pohled, jiné třeba i svítí, ale nás bude zajímat, zda perlátor šetří vodu. Obyčejný perlátor má průtok někde mezi 12 až 15 litry za minutu. Na trhu je ale celá řada úsporných druhů. Průtok dosahuje různých hodnot, a to podle typu. V některých případech se dá dokonce nastavit v určitém rozsahu. Představte si, že není problém nastavit minimum na 1 litr za minutu. Takové nastavení nebude asi vhodné na napouštění konvice na vaření vody, ale pro místa, kde je potřeba si opláchnout ruce může jít o skvělou volbu. Ještě zajímavější mohou být pro některá místa perlátory s jednoduchým přepínačem. Jeden režim, který šetří, a druhý, který je vhodný pro napouštění vody.

Úsporná sprchová hlavice

Koupit si můžeme všelijaké sprchové hlavice. Proč tedy nevybrat takové, které poskytují úsporu vody. Nižší průtok přitom nemusí nutně znamenat horší vlastnosti. Jde totiž o to, jak vypadá proud vody ze sprchy, jaký má tlak, jaké rozvrstvení. Cílem je najít hlavici, která nabídne skvělý pocit ze sprchování, a přitom bude úsporná. Nejlépe si vyberete, pokud můžete sprchovou hlavici vyzkoušet. Některé hlavice mají přepínání druhů sprchování. To je výhodné tam, kde různí členové domácnosti preferují jiný druh sprchy nebo chcete volit mezi oplachem a masáží. Můžete mít hlavici třeba s pěti režimy a určitě si každý vybere ten svůj. Zajímavou volbou je ovládací prvek zastavení vody přímo na sprše. Čím jednodušší toto ovládání bude, tím větší šance, že jej bude někdo používat. Proč by ale měla téct voda v době, kdy se mydlíte? Při čištění zubů přece také vodu vypínáme.

Kolik ušetříme

Namontováním úsporných perlátorů a ekologických sprchových hlavic ušetříme minimálně polovinu nákladů na vodné a stočné. Někdy i více. Je třeba si uvědomit, že osobní hygiena a mytí nádobí jsou v běžné domácnosti největšími žrouty vody. Někdy se úspory mohou vyšplhat až na 70 procent. Vedle úspor za vodu jsou ve hře i úspory za teplo. Většinou používáme k mytí vodu teplou a úspory za ohřev budou pak tvořit významnou část vašich ročních úspor. Vyjádřeno v penězích můžete při výměně dvou obyčejných perlátorů za úsporné a při nákupu sprchové hlavice se sníženým průtokem vody ušetřit za rok kolem pěti tisíc korun. Celková investice přitom může být i nižší než 1500 Kč. Perlátory i hlavice vydrží jistě déle než rok, takže se celá akce určitě vyplatí. Ušetřit pak lze i za topení, ale o tom si můžete přečíst třeba v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod