Tyto věci nedávejte do myčky, zničí vám ji

 Tipy a inspirace 
14. února 2021 18:11 / Šárka Sokolská
  5
📷
4 fotografie v galerii
Myčka může být skvělý pomocník ale jen pokud je používána správně Pixabay
Tupé nože, zašedlé sklo, oloupaná teflonová pánev. To jsou ve zkratce problémy, které vám může na nádobí napáchat myčka. Co vám vše může ještě zničit?

Myčka je sice skvělý pomocník, ale pokud do ní vkládáte skutečně vše, bez ohledu na to, zda patří do myčky, můžete se velmi rychle s některými kousky nadobro rozloučit. Například broušené sklo se v ní zničí po jednom cyklu a jsou i další předměty, které mycí cykly dlouho nevydrží. Které to jsou a co se s nimi v myčce děje? 

Nenávratně otupí nože

Nejenom chemikálie, ale také mycí cyklus, teplota vody a další okolnosti způsobí, že se nožům postupně ztupí jejich ostří. A u některých dokonce tolik, že se již nedají zpětně nabrousit. Voda navíc nesvědčí ani dřevěným, lepeným nebo šroubovaným rukojetím, které se časem mohou rozklížit a odpadnout. Takže nože raději do myčky nedávejte a umyjte je klasicky ve dřezu.

Dřevo se zkroutí

Jakékoliv dřevěné nádobí, ať už vařečky, kvedlačky nebo prkénka, do myčky také nepatří. Dlouhodobým působením vody se po čase zkroutí a stanou se nepoužitelné. Prkénka se zkroutí a popraskají, z dřevěných rukojetí příborů oprýská lak nebo barva. Kromě toho dřevo snadno absorbuje pachy i chemikálie z myčky, které se pak následně mohou uvolnit do připravovaného jídla. Jak správně pečovat o dřevěné nádobí, jsme psali zde.

Bělavé sklo

Vytvořil se vám na mytém skle našedlý či bělavý povrch? Pak nepatřilo do myčky. A bohužel máme pro vás špatnou zprávu. Bělavého povrchu už se nezbavíte. Různé proužky a šmouhy se mohou na sklenicích objevit také proto, že jste zvolili nekvalitní mycí prostředek nebo také příliš vysokou teplotu. Pokud přeci jen nechcete sklenice mýt ručně, musíte investovat do přípravků na jeho ochranu a především volit nižší teplotu mytí.

Není teflon jako teflon

Teflon je sice moderní materiál, díky němuž se vám připravované jídlo nepřichytí ke dnu, ale rozhodně si nerozumí s myčkou na nádobí a může se začít loupat. Jde totiž o to, že i kvalita teflonu bývá u výrobců různá. A pokud není jeho kvalita vysoká, může se začít postupně odlupovat. Nejprve půjde jen o miniaturní části, později o větší kusy, které se mohou dostat i do jídla. Kromě toho se vám jídlo začne na takové pánvi připalovat. 

Opatrně s keramikou

Keramické nádobí je krásné, ale také drahé. Zvlášť některé historické kousky. Proto buďte velmi opatrní, pokud je hodláte dávat do myčky na nádobí. Pokud na nich není kvalitní glazura, případně se jedná o starou glazovanou keramiku, mohou snadno popraskat.

Obrázky a kovy se zničí

Nejenom porcelán, ale také nádobí, které je zdobené kovem, například zlatem, byste raději měli mýt také v ruce. Chemické přípravky v myčce totiž doslova zničí nejen hliníkové nebo měděné, ale i pozinkované nebo stříbrné nádobí a ostatní předměty z těchto kovů. Ty pak časem zčernají. Stejně tak se vyvarujte mytí nádobí, které má obrázek. Dlouho vám totiž nevydrží. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008