Jak pěstovat a pečovat o bonsaje

 Tipy a inspirace 
08. února 2021 09:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bonsaje jsou nádhernou bytovou dekorací Depositphotos
Bonsaj je japonské umění pěstování, péče a tvarování miniaturních stromů v květináčích. A co víc, je to jeden z nejzajímavějších způsobů, jak do svého domova vnést trochu více zeleně a zajímavé dekorace.

Pokud jste někdy přemýšleli o pěstování bonsají doma, můžete s tím začít nyní. K pěstování malé verze jednoho z vašich oblíbených stromů nepotřebujete mnoho zahradnických zkušeností. "Bonsajový strom je ve skutečnosti jakýkoli druh rostliny (často s dřevnatým stonkem), který je udržován prostřiháváním a tvarováním, aby napodoboval svou větší formu,“ říká expertka na bonsaje Blythe Yost.

Nejlepší druhy stromů pro bonsaje

Stejně jako u každého stromu je důležité vzít v úvahu míru péče a podmínky, které bude vaše rostlina potřebovat. Mezi nejlepší druhy zejména pro začínající pěstitele bonsají patří fíkovník, čajovníky Fukien, čínský jilm, jalovec a japonské javory. Dva z nejjednodušších pro začátečníky jsou fíkovníky pro jejich přizpůsobivost k pěstování uvnitř i venku a japonské javory pro jejich houževnatost a snadné zotavení se z nepovedeného prořezávání nebo zavlažování.

Jak pěstovat bonsaje

Vypěstovat bonsaj od semene může trvat až pět let, takže nákup již vzrostlé rostliny je časově efektivnější volbou. Klasické bonsaje, které si můžete rovnou koupit, jsou pečlivě tvarované tak, aby z nich vyrostly miniaturní stromy.

Pokud jste si tedy takovou bonsaj pořídili a chcete začít s prořezáváním a  zastřiháváním, odřezávejte v úhlu 45 stupňů listy, které chcete odstranit. Bonsaj zalévejte podle toho, co vyžaduje konkrétní stromek, který jste si pořídili. Jak tedy vidíte, pěstování bonsají není nikterak složité, pokud si pořídíte již vzrostlý stromek. A ve vašem domě či bytě bonsaje vytvoří absolutně dokonalé dekorace.

Jak se o bonsaje starat

Při pěstování bonsají jde především o udržování velikosti stromu. Není proto vhodné přidávat příliš mnoho hnojiva a vody, neboť pak by stromek rychle rostl.

Pokud během pěstování bonsají uděláte nějakou chybu a stromy budou rychle růst, pak budete muset přikročit k jejich přesazení do většího květináče, jinak by jejich kořeny nebyly schopny absorbovat živiny a vodu. Jinak je ale pěstování bonsají skutečně nenáročné. Ke stromku se chovejte podle instrukcí, a pak už jen můžete udržovat jeho velikosti i tvar. Dále čtěte: Vodní máslenka je perfektní vychytávka pro milovníky másla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47