Tupý vrták z vrtačky nemusíte vyhazovat, dá se znovu nabrousit

 Technika 
30. ledna 2021 14:56 / Pavel Suchý
  54
📷
4 fotografie v galerii
Nabrousit si doma vrták chce cvik Depositphotos
Vrták ve vrtačce vám nevydrží věky, opotřebením se ztupí. Není třeba nad ním hned zlomit hůl, pokud jste totiž alespoň trochu manuálně zruční, můžete jej znovu nabrousit.

Je pravdou, že nabrousit si sám doma vrták není zrovna jednoduchá záležitost a rozhodně to vyžaduje zkušenosti. Na druhou stranu když se o to pokusíte, nemáte co ztratit, maximálně prodloužíte vrtáku životnost a ušetříte nějakou tu korunu za nákup nového. Někdo si nechává vrtáky nabrousit v profesionální brusírně, někdo tupý vrták rovnou vyhazuje. My vám ale poradíme, jak si jej zkusit nabrousit sám doma.

Jak ztupení vrtáku oddálit

V některých případech se vrták ztupí poměrně brzy, jindy naopak vydrží dlouho. Hodně záleží na tom, jak s ním zacházíte. Důležitý je výběr vhodného vrtáku na daný materiál. Protože pokud vrták používáte na správný materiál, vydrží bez broušení podstatně déle, než kdybyste ho používali na jiné, nevhodné materiály.

Na českém trhu jsou k dostání například spirálové vrtáky do kovu, vrtáky do dřeva nebo vrtáky na sklo či dlaždice. Když se nebudete držet pravidla používat na každý materiál vhodný vrták a ještě tuto chybu zkombinujete s nevhodnými otáčkami, vrták se vám ztupí v průměru čtyřikrát rychleji.

Bruska na vrtáky

K nabroušení vrtáku budete potřebovat ostřičku neboli brusku vrtáků. Tuto pomůcku lze pořídit už za pár stovek a existují modely, které jsou přímo určené pro domácí broušení nebo tvarování špiček spirálových vrtáků.

Než si ji ale pořídíte, zjistěte si, pro jaký typ vrtáků je určena, zda pouze pro spirálové vrtáky na dřevo a kov, nebo také pro vrtáky na sklo a keramiku. Přesto, že na bruskách je možné nastavit úhel broušení, vyžaduje práce s tímto nástrojem určitou zkušenost a manuální zručnost.

Chce to cvik

Pokud se považujete za zručného kutila, můžete se pustit do domácího broušení vrtáku. Pokud se vám to nepovede hned napoprvé, nenechejte se hned odradit. Chce to cvik.

Pro ruční broušení vrtáku se hodí pouze menší vrtáky s průměrem do 10 mm, větší raději svěřte do rukou profesionála. První broušení si vyzkoušejte na vrtáku, u kterého vám nebude líto, když ho zničíte. Můžete ho několikrát zkrátit a opět nabrousit, dokud nedosáhnete požadovaného tvaru.

Při broušení byste se měli snažit co nejvíce napodobit původní geometrii vrtáku. Každý vrták se skládá z následujících částí:

  • hřbet
  • čelo
  • hlavní ostří
  • příčné ostří
  • jádro

Při broušení vrtáku se ztenčuje příčné ostří. Následně je nutné podbrousit úhel hřbetu, který se liší materiálovým provedením. Úhel hřbetu u tvrdého materiálu bývá v rozmezí 6-9°, u střední tvrdosti 9-12° a u měkkého materiálu 12-18°. Úhel podbroušení je opravdu důležitý. Nejde pouze o ostrost vrtáku, při broušení musíte dodržet symetrický vrcholový úhel (jde o úhel, pod nímž ubíhá tělo vrtáku směrem ke šroubovici). Když tento úhel nedodržíte, vrták nebude správně fungovat. Pokud totiž vrták ujíždí na jednu stranu a není souměrný, vrtání je jednostranné a nepřesné. O tom, jak nabrousit kuchyňské nože, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008