Sníh na střeše vypadá pohádkově, ale rozhodně je bezpečnější jej včas odstranit

 Exterier 
26. ledna 2021 07:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sníh na střeše může představovat velké riziko Depositphotos
Sněhu sice v posledních letech nebývá mnoho, ale přesto se paní zima jednou za čas ozve a přinese s sebou bílou nadílku. Jak si s ní poradit, aby sníh na střechách nezanechal škody? Musíte je včas odstranit.

Sníh může působit lehce, ale jeho hmotnost při nahromadění může dosáhnout i několika set kilogramů na metr čtvereční. A právě tato skutečnost každoročně způsobí mnoho havárií střech. Není proto vhodné podceňovat jeho odstraňování. Kolik centimetrů prachového nebo těžkého sněhu by mělo na konkrétní střeše maximálně ležet, bývá uvedeno ve stavební dokumentaci.

Pořádné nářadí je základ

Před samotným odklízením sněhu ze střechy je potřeba vybrat vhodné nářadí. Na fukar na sníh rovnou zapomeňte. Sníh byste pomocí fukaru možná odklidili rychle, ale pravděpodobně byste střechu také nenávratně poškodili. Vhodnější je investovat do speciálního odhrnovače, který má teleskopickou násadu. Okraj odhrnovače je opatřen měkkou hranou, aby nedošlo k poškrábání střechy.

Jak na šikmé a jak na ploché střechy

V případě, že máte šikmou střechu z plechu, pak můžete použít odhrnovač sněhu, který je ve tvaru tyče s pevnou fólií. Abyste se dostali do potřebné výšky, použijte stabilně připevněný žebřík, ideálně s asistencí osoby, která jej bude zdola přidržovat.

Někdy jsou ploché plechové střechy pochozí, v zimě však dost kloužou. Pokud je na nich položena bitumenová krytina ze svařovaných asfaltovaných fólií, při odstraňování sněhu ji můžete poškodit. Sníh pouze šetrně odmetejte kartáčem na násadě, odhrnujte hrablem ze dřeva nebo s břitem z gumy nebo z umělé hmoty. Neodškrabujte zmrzlý sníh násilím.

Důležité je sníh shrnovat rovnoměrně, v případě šikmé střechy postupujte symetricky z obou strany střechy.

Zaměřte se na prevenci

Jako i v jiných oblastech i v případě sněhu na střechách je nejlepší vsadit na prevenci. Ta spočívá v bezpečnostním systému střechy, která zajistí, že se vrstva sněhu na střeše dá sama do pohybu. V zásadě existují dva systémy:

  • plošné
  • liniové

Plošné systémy pokrývají plochu střechy drobnými háky, které zvyšují soudržnost sněhové nebo ledové pokrývky s krytinou.

Liniový systém je podle názvu tvořen řadami trubkových nebo žebříčkových zábran připevněných k nosné konstrukci střechy.

Společné oběma systémům je, že nejsou schopné zastavit střešní lavinu, ale zabraňují jejímu vzniku. Proto je nezbytné na větších střešních plochách montovat několik řad liniových zachytávačů. Doplňky liniových zachytávačů, pro hladké střešní krytiny jsou rozražeče ledu, které zabraňují ledovým plotnám, které vznikají v jarním období tání, v podjetí pod liniovým zachytávačem.

U strmých střech, na kterých se sníh neudrží, je montáž sněhových zábran zbytečná - sněhové laviny na nich nevzniknou. O tom, jak zatočit s mechem na střeše, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve