Robotický vysavač udělá většinu práce za vás. Klíčový je jeho výběr

 Interier 
20. ledna 2021 16:12 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Samostatný domácí pomocník se doma hodí Depositphotos
Vysávání patří mezi pravidelné, ovšem ne moc oblíbené domácí aktivity stejně jako třeba utírání prachu, vytírání, praní nebo mytí koupelny. Sice nezabere víc než půl hodiny, ale v kombinaci s dalšími domácími pracemi pohltí úklid nemalou část volného času. Robotický vysavač je skvělým pomocníkem, který vám může odlehčit alespoň co se vysávání týče. Některé umí dokonce i vytírat.

Pro mnoho žen a mužů je úklid nekonečným maratonem domácích prací, který nikdy nekončí. Pokud máte domácího mazlíčka, jste alergici, nebo máte zkrátka jen rádi čistotu, nejspíš vysáváte každý den. U běžně velkého bytu to může trvat i půl hodiny, což za měsíc dělá více než čtrnáct hodin. To jsou skoro dva pracovní dny v měsíci věnované jen vysávání.

Vysávání s robotickým vysavačem vám zabere jen minimum času, který musíte věnovat tomu, abyste jej zapnuli, vyčistili a vypnuli. Během vysávání pak můžete dělat cokoliv jiného a uspoříte tak nemalé množství času. Je ale dobré vědět, podle čeho vybírat a na co se při výběru zaměřit.

Vysává ve vaší nepřítomnosti

Největší výhodou robotických vysavačů je jejich samostatnost. Díky programování úklidu jsou schopny vysávat i ve vaší nepřítomnosti v předem nastavenou dobu. Disponují několika přednastavenými programy a jsou schopny velmi efektivního úklidu. Levnější modely nemají navigaci, a tak se po vaší domácnosti pohybují zcela náhodně nebo je jejich pohyb daný více či méně pokročilým algoritmem. Takové modely jsou schopny vysávat se 70-80% efektivností. Jak o robotický vysavač správně pečovat, jsme psali zde.

Vysavače s navigací

Dražší modely disponují i navigací a v prostoru se orientují velmi efektivně. Svůj směr volí pomocí laserových paprsků, kamery a nebo kombinace uvedeného. Nejdražší vysavače s technologií vSLAM si dokonce dokáží vytvořit mapu prostředí, ve které pak určují svou pozici. Tyto vysavače dokáží pokrýt až 99 % vysávané plochy. Pokročilé vysavače také oceníte u atypických bytů s mnoha překážkami a nestandardní dispozicí. Navíc si k nim často můžete stáhnout aplikaci, s jejíž pomocí nastavíte, kam má vysavač vjíždět a kam ne či navrhnout časové plány úklidu.

Výběr dle typu povrchu

Jiný vysavač budete volit v případě bytu s tvrdými podlahami (lino, dlaždice, parkety) a jiný v domácnosti, kde je v každém pokoji koberec. Pokud máte pokoje s kobercem s vysokým vlasem, robotický vysavač se příliš nedoporučuje. Na takovýchto kobercích je vysávání neefektivní, nebo se po nich vysavač ani nezvládne pohybovat. Stejný problém představují černé koberce a velmi tmavé podlahy obecně. Vysavač je často detekuje jako prázdný prostor, do kterého nenajíždí.

Nejvhodnější jsou podlahy jako lino, parkety, dlažba a ostatní tvrdé povrchy. V takovém případě je vhodné porozhlédnout se po vysavači, který nabízí i funkci vytírání. Ve spodní části přístroje je jeden nebo dva rotační kartáče, které nametají nečistoty rovnou do sacího otvoru. Jsou buď gumové nebo štětinové, nebo dokonce kombinované. Což je výhoda, jelikož gumové si hravě poradí s většími nečistotami a štětinové skvěle nametou prach, vlasy či chlupy z domácích mazlíčků a navíc se hodí i na nízké koberce. Pokud vysavač disponuje i funkcí robotického mopu, budete muset vyměnit nádržku na prach za nádobu s vodou a připnout vytírací textilii.

Další užitečné funkce

  • Mokré vysávání – některé vysavače disponují nejen vyměnitelnou nádobou na vodu, ale také funkcí mokrého vysávání, díky které umí vysavač vyčistit třeba i rozlitý nápoj.
  • Ovládání pomocí aplikace – díky aplikaci můžete ovládat vysavač téměř odkudkoliv, a to nejen vypnout a zapnout, ale třeba nastavit trasu, nebo zkontrolovat nabití baterie či plnost nádoby na odpad.
  • Dálkové ovládání – díky dálkovému ovládání můžete vysavač ovládat třeba z gauče a nastavit, které místa má uklidit více a kterým se naopak vyhnout.
  • Dezinfekce UV lampou – vysavače, které jsou vybaveny UV lampou, jsou vhodné především pro děti a alergiky. Dle výrobců odstraňují až 99 % bakterií.
  • WiFi – vysavače s připojením k WiFi se dají ovládat přes internet, takže můžete zahájit úklid například z tramvaje nebo když vycházíte z práce.
  • Plánování úklidu – umožňuje nastavit konkrétní čas úklidu a nastavit, kdy se jaký prostor bude vysávat, čemu se má vysavač vyhnout a do kterého pokoje vůbec zajíždět nemá.
  • Detektor vybití – jakmile přístroj zhodnotí, že má nízký stav baterie, sám se dojede dobít do dobíjecí stanice.
  • Virtuální zeď – díky virtuální zdi můžete vysavači zabránit zajíždět do míst, které nechcete vysávat, nebo které pro něj představují nebezpečí.

Nepočítejte však s tím, že můžete klasický vysavač a mop postavit k popelnici. Jak vysávání, tak vytírání je spíše údržbové a jednou za čas je potřeba provést hloubkové čištění tyčovým vysavačem a vytřít mopem či hadrem. Pod lednici a za nábytek se vysavač nedostane a kvůli vytírání s nedostatečným tlakem, malým množstvím vody a nemožnosti vytřít jedno místo několikrát zkrátka mop nenahradí. I tak platí, že je v domácnosti užitečným pomocníkem, který vám ušetří mnoho drahocenného času.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve