Jak vyčistit připálené hrnce. Lehce a pomocí přírodních prostředků

 Tipy a inspirace 
19. ledna 2021 12:21 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Připálené jídlo můžete vyčistit jednoduchými způsoby  Depositphotos
Patrně každý, kdo někdy vařil, připálil hrnec. Stačí trochu nepozornosti a jídlo se hned připálí na dno. Taková situace může zkazit náladu. V takové chvíli se většinou rozhodujete, zda nádobí budete dlouho drhnout, nebo ho rovnou vyhodíte. Naštěstí lze připálený hrnec vyčistit i poměrně jednoduše. Dokonce si vystačíte s přírodními prostředky. Jak to provést?

Pokud spěcháte a děláte v domácnosti hned několik činností najednou, může se stát, že se vám připálí nádobí. Pochopitelně nebudete mít čas ani náladu ho pracně drhnout a myčka to sama nezvládne. V takovém případě vás jistě potěší, když zjistíte, že k vyčištění hnědočerné vrstvy budete muset využít pouze minimum energie a času.

Na drátěnku zapomeňte

Pokud jste pomysleli na to, že připálený hrnec vydrhnete drátěnkou či houbičkou, pusťte to z hlavy. Nemá to totiž moc velký smysl. V prvé řadě byste se hodně nadřeli, zlikvidovali si ruce a stejně by se vám připáleninu nejspíš nepovedlo dobře vyčistit. Hrnec můžete zachránit, když začnete připálené jídlo řešit hned. Bude stačit, když si v rychlosti připravíte roztok z přírodních ingrediencí.

Hrnec hned odmočte

V rychlosti smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. Promíchejte a nalijte do hrnce. Octová voda by měla dosahovat výšky zhruba jednoho až dvou centimetrů. Hrnec postavte na sporák a na mírném plameni octovou vodu přiveďte k varu. Poté nechte roztok vařit zhruba ještě deset až patnáct minut. Po chvíli se začne připálenina uvolňovat. Postup urychlíte tím, že během varu přejedete po dně špachtlí. Pokud se vám napoprvé nepodaří se připálenin zcela zbavit, proces opakujte.

Připálenin vás může zbavit i pouhá sůl

Pokud zrovna nemáte dostatek octa, můžete použít i sůl. V prvé řadě zkuste ze dna hrnce odstranit co nejvíce připálenin. Následně do něj napusťte vodu a položte na sporák. Po zahřátí vody do hrnce vsypte sůl. A rozhodně s ní nešetřete.

V tomto případě platí, že čím více jí do hrnce dáte, tím účinnější tato metoda bude. Po rozpuštění soli hrnec odstavte z plotny a nechejte ho tak ještě několik hodin. Poté tento proces zopakujte znovu. Nakonec odstraňte připáleniny špachtlí, což by mělo být po celém procesu snadné. Přečtěte si také, jak odstranit rozlitý vosk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47