Propojte Japonsko a Skandinávii a vyjde vám japandi styl. Trend roku 2021

 Interier 
15. ledna 2021 08:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spojení dvou různých stylů, to je japandi Depositphotos
Už vás omrzel skandinávský styl? Zkuste jej oživit a propojit s japonským minimalismem. Právě to je aktuálně trend v bydlení, kterému se říká japandi.

Na začátku nového roku se vždy objevují nové trendy nejenom v módě, ale také bydlení. A i když letos nejde o žádnou převratnou novinku, styl japandi má jednu výhodu. Nemusíte totiž kupovat nový nábytek. Stačí pár úprav a vaše bydlení bude naprosto IN.

Japonský a skandinávský

Pokud přemýšlíte, odkud se objevil výraz japandi, je to jednoduché. Stačí si zkombinovat slovo “japonský” a “skandi” a nový výraz máte na světě. Jde doslova o kombinaci skandinávského designu, minimalismu a japonskou filosofii wabi sabi. Oba dva styly jsou si v něčem podobné. Ctí minimalismus, oceňují funkčnost, klid a vyrovnaný přístup k životu. Takže pokud máte rádi zdobené prostory a barevnost, není japandi nic pro vás. 

Přírodní materiály

Pokud se chcete řídit japandi stylem, sáhněte po přírodních materiálech, jako je dřevo, len a vlna, který upřednostňuje skandinávský styl. A protože jde o spojení s japonským stylem, měl by být nízký, aby podpořil spojení lidí se zemí. Nábytek vybírejte opravdu pečlivě a hlavně z kvalitních materiálů, jednoduchý, čistý, minimalistický. Nevyhýbejte se skleněným doplňkům, které by měly mít umírněné barvy, vhodné je čiré sklo nebo černé či mléčné. Kovových prvků v japandi bytech moc nenajdete.

Hlavně vzdušnost

Co se týká barevnosti, volte teplejší a zemitější barvy, jako je krémová, béžová a odstíny hnědé. Tyto barvy totiž jdou ruku v ruce s japonským stylem a navozují pocit útulnosti a uklidňují mysl. Výraznějším barvám a vzorům se raději vyhýbejte. Narušili byste tím celkovou harmonii místnosti. Povolená je však černá a šedá, které místnosti dodají trochu dramatičnosti. Můžete dát prostor i tlumené růžové, modré a zelené, které se skvěle hodí k dřevěnému dekoru. Nebojte se také zelených rostlin, které dodají interiéru vzdušnost a svěžest. Ale i zde všeho s mírou. Japandi totiž ctí hlavně dostatek místa pro pohyb, ne džungli plnou rostlin nebo muzeum plné nábytku. Nezapomeňte také na průchod světla do místnosti, takže zapomeňte na těžké závěsy. Nahraďte je římskými roletami nebo lehkými záclonami. Podle čeho se při jejich výběru řídit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve