Tyto potraviny mějte doma vždy v zásobě

 Tipy a inspirace 
06. ledna 2021 16:05 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Není nutné chodit každý den do obchodu Depositphotos
Situace kolem koronaviru se zatím stále nelepší. Do obchodu je dobré chodit co možná nejméně, proto se rozhodně vyplatí nakoupit si některé důležité potraviny do zásoby. Tyto potraviny se vám budou určitě hodit, a hlavně se vám nezkazí.

Ať už pro případ nucené karantény, anebo zkrátka proto, že chcete zůstat doma a nechodit zbytečně do obchodů, je určitě dobré mít doma určité druhy trvanlivých potravin, se kterými budete moct vykouzlit spoustu dobrých a výživných jídel. 

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou zdravé a výživné. A pokud vám dojde doma pečivo, můžete si je s klidem dopřát k snídani, a to nasladko i naslano, nebo z nich vykouzlit polévku či je rozemlít na mouku. Takže až půjdete na nákup, přibalte si alespoň jedno balení vloček, a k nim také karton trvanlivého mléka, sušené ovoce, oříšky, oříškové máslo, med, ovocné džemy.

Zavařeniny a konzervy

Zavařovat se dá nejenom ovoce, ale také zelenina či maso. Jde o skvělý způsob prodloužení životnosti potravin, který se používá již po dlouhá staletí. Samozřejmě, že nejlepší je to, co si můžete zavařit sami. Ale pokud tu možnost nemáte, zavařené potraviny můžete koupit i v obchodech. Dejte si však u nich pozor na složení.

Sušené plody

Ořechy, semena, sušené ovoce i zelenina vydrží dlouhé skladování, takže se jejich zkázy opravdu obávat nemusíte. Vydrží dlouho, navíc jsou jistým zdrojem energie. Máte-li možnost, nasušte si sami například jablka nebo hrušky, kterých je aktuálně v obchodech dostatek. Skvělým pomocníkem pro vás bude sušička ovoce, která vám poslouží i pro uchování jiných potravin. Více jsme psali zde.

Zrna a luštěniny

To, co by vám dále nemělo chybět ve spíži je rýže, bulgur, kuskus, quinoa a především luštěniny. Při správném skladování vám všechna zrna vydrží dlouhé měsíce, zasytí vás a dodají energii. Luštěniny jsou navíc skvělým zdrojem vlákniny a především bílkovin, takže dokáží nahradit i maso. A o jejich cenové výhodě ani nemluvě. Ze všech těchto surovin snadno vykouzlíte výborné polévky, curry, kaše nebo třeba karbanátky, které určitě vezmou na milost i děti.

Nudle na sto způsobů

Další univerzální potravinou, která se určitě neztratí v žádné domácnosti, jsou těstoviny. I z nich se dají vykouzlit slaná i sladká jídla, ale i studené saláty. Například takové špagety můžete při absenci polévkových nudlí nalámat a zavařit. 

Brambory a zelenina

Kromě těstovin byste neměli zapomenout také na brambory, kořenovou zeleninu, česnek a cibuli. Veškerá tato zelenina vám správném uskladnění vydrží i několik týdnů, navíc z ní opět můžete připravit celou řadu hlavních chodů, příloh i moučníků.

Olej a ocet

To, s čím si vůbec nemusíte lámat hlavu, to je olej a ocet. Tyto dvě věci vám vydrží skutečně hodně dlouho. Stačí je skladovat na tmavém a chladném místě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47