Kuchyňská sušička nemusí sloužit jen k sušení ovoce. Poradí si i s bylinkami či masem

Sušičky potravin jsou čím dál více v oblibě
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Technika 
29. ledna 2020 10:19 / Depositphotos
  13   0
Sušičky potravin se čím dál častěji stávají oblíbeným pomocníkem v domácnosti. Pořizují si je nejen příznivci zdravého stravování, ale i lidé, kteří chtějí potravinám prodloužit jejich trvanlivost.

Je obecně známo, že sušení potravin představuje nejlepší a nejzdravější způsob, jak uchovávat vitaminy bez konzervačních látek. Takovou šetrnou úpravou totiž nedochází ke ztrátě vitaminů, cenných živin a dalších prospěšných látek. Milovníci zdravé stravy si díky sušičce mohou připravit třeba své oblíbené zeleninové chipsy zcela bez tuku, zahrádkáři zase získají další možnost, jak zpracovat své výpěstky. A sušičky si oblíbili i vášniví houbaři, které díky tomuto přístroji už nezaskočí ani super dobrá sezona.

Mulltifunkční pomocník

Doby, kdy sušička potravin zvládla vysušit maximálně ovoce, jsou dávno pryč. Dnešní přístroje nabízejí zpracování daleko většího sortimentu potravin. Sušit tak lze i houby, bylinky, maso nebo rajčata. Moderní přístroje navíc umožňují sušit také těstoviny, nudle, vyrobit jogurt nebo müsli tyčinky, dokonce vám bude sišička užitečná na kynutí těsta či přípravu kvásku.

Klíčový je počet plat

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru sušičky je počet sušicích plat. Pro příležitostné sušení vám bohatě postačí levnější sušička na ovoce s méně funkcemi. Pokud však máte zahradu a spoustu domácí úrody, bude se vám sušička potravin hodit celoročně. V tomto případě se vyplatí volit v řadách hranatých modelů a chtít kvalitnější provedení s praktickými vychytávkami, jako je třeba regulace teploty, časovač nebo přednastavené programy pro různé způsoby sušení.

Dobrá sušička na ovoce je navíc vybavena tepelnou pojistkou chránící proti přehřátí, takže ji můžete nechat pracovat i bez vaší přítomnosti.

Menší rodina si vystačí se sušičkou, která má tak šest plátů, pokud ale hodláte přístroj pořádně zapřáhnout, měli byste se poohlédnout po zařízení, které má alepoň o čtyři pláty více.

Tři typy sušiček

V obchodech budete mít na výběr v podstatě tři typy sušiček - zvolit můžete kulatou, hranatou nebo infra.

Kulaté sušičky potravin

Kvůli svému konstrukčnímu provedení může u kulatých sušiček docházet k nerovnoměrné distribuci tepla. Potraviny ve spodní části jsou rychleji vysušené, než je tomu v případě horních pater. Kvůli nerovnoměrnému proudění teplého vzduchu je potřeba čas od času sušicí plata prohodit. U šťavnatějších potravin také hrozí odkapávání šťávy do motorové jednotky. Na druhou stranu tyto modely většinou umožňují dokupovat a libovolně přidávat jednotlivá síta.

Hranaté sušičky potravin

Zajistí rovnoměrnou distribuci tepla. Sušení je pohodlnější, není nutné jednotlivá plata přehazovat. Při sušení v hranaté sušičce dokonce nemusí být uvnitř všechna plata, takže můžete vložit dovnitř i větší kusy potravin. Nevýhodou zde může být to, že tento model neumožňuje doplňovat sušicí plata.

Infra sušičky potravin

Infra sušičky využívají k sušení infra záření, které se dá přirovnat ke slunečním paprskům, jen s výjimkou toho, že na potraviny nepůsobí nebezpečné UV záření. Výhodou těchto sušiček je rychlejší sušení a zachování více vitaminů, minerálů a vlákniny než u běžného sušení.

Domácí jerky

Pokud si rádi smlsnete na sušeném mase, které je ve světě známé pod názvem jerky, měli byste si domů pořídit spíše hranatou sušičku. Celý proces sušení masa v sušičce je relativně snadný, skvěle se na to hodí maso hovězí, zvěřinové nebo rybí. Zvolte libové maso s co možná nejmenším množstvím tuku, protože čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší je poté jeho trvanlivost po vysušení. O tom, jak přesně domácí jerky připravit, jsme psali zde.

Pár dobrých rad

Ať už si pořídíte jakoukoliv sušičku, určitě se vám budou hodit následující rady:

  • Sušte pouze čerstvé plody (bez známek hniloby), které si díky tomu uchovají více cenných živin.
  • Pokud nechcete, aby ovoce zhnědlo, namočte jej do vody s trochou citronové šťávy.
  • Dobré je také plody blanšírovat – krátce povařit ve vodě nebo v páře. Nezmění vzhled a uchovají si svou přirozenou chuť.
  • Ovoce a zeleninu zbavte všech nejedlých částí, pecek apod.
  • Krájejte na plátky o síle 0,5 – 1 cm.
  • K sušení bylinek používejte tác s malými mezerami. Během sušení totiž výrazně zmenší svůj objem a hrozí jejich propadnutí mezi pláty.
  • Usušené potraviny dejte do uzavíratelných nádob nebo sáčků, což jim zajistí dlouhou trvanlivost, a umístěte je nejlépe do chladného a tmavého prostředí. Neskladujte však usušené potraviny déle než rok.
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Hubbleův teleskop zachytil ohromující nadýchanou galaxii s podivně prázdným středem

Tech

Ruský výrobce uvolnil do prodeje zcela unikátní vojenské zařízení. Na světovém trhu nemá konkurenci

Dům a zahrada

Není stan jako stan. Poradíme vám, jak vybrat ten správný

Zavřít reklamu