Jak mít doma perfektně čisto i bez vysávání

 Technika 
30. prosince 2019 11:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Robotický vysavač ušetří spoustu času Depositphotos
Nemáte náladu zápasit po příchodu z práce domů s vysavačem, ale přesto máte rádi kolem sebe čisto? Poohlédněte se po chytrém robotickém vysavači, který vaši podlahu zbaví každého smítka, aniž byste sami museli hnout prstem.

Robotické vysavače jsou cenově dostupné, nejde tak o luxus, který by si mohli pořídit jen bohatí. Navíc vám tyto stroje neušetří jen čas, ale i energii.

Příznivci robotických vysavačů na tyto pomocníky nedají dopustit. Podlahu vám vysají jednoduše perfektně a dostanou se i do míst, kam vy ne nebo kam se s běžným vysavačem dostanete jen velmi složitě. Jde také o skvělé řešení pro starší nebo imobilní lidi, pro které je práce s klasickým vysavačem velmi složitá. A uplatnění najde robotický vysavač i v domě, kde jsou schody. Díky čidlům se totiž včas zastaví a rozhodně ze schodů nespadne.

Šetří čas i energii

Oproti běžným vysavačům ten robotický spotřebuje minimum energie. To se určitě při používání několikrát do týdne vyplatí. Samozřejmě se ale i tento uklízeč musí někde nabíjet, svou dávku si tedy vybere nejčastěji na nabíjecí stanici. Teď už je jen na vás, jak výkonnou baterii zvolíte. Od ní se odvíjí mnoho dalšího – kolik času zabere robotickému vysavači úklid např. jedné místnosti či kolikrát ji celou přejede, než bude s výsledkem spokojen.

Nezapomínejte však na to, že robotický vysavač šetří hlavně spoustu času. Pokud jste doma zvyklí vysávat tak jednou až dvakrát do týdne a strávíte luxováním třeba jednu hodinu, ročně už této činnosti věnujete 48 hodin. S robotickým vysavačem můžete tento čas vynaložit příjemněji.

Na podlahy či na koberce

Robotický vysavač si hravě poradí s dlažbou, parketami i plovoucí podlahou, na tvrdé podlahy je totiž jako stvořený. Pokud ale víte, že budete chtít vysavač používat i na koberce, už se mějte trochu na pozoru a podrobně si přečtěte popis konkrétního výrobku. Na vysávání koberců je totiž potřeba kartáč, jenž některým levnějším modelům chybí. Pokud máte koberec s vysokým vlasem, buďte při vybírání ještě více obezřetní – některé typy vysavačů jsou určeny jen pro koberce s s nízkým vlasem. Občas jim také chybí nabíjecí stanice, šťávu jim tak doplňujete přímo ze sítě prostřednictvím nabíječky.

Zajímejte se o výdrž

Zajímá vás, kolik místností je vysavač schopný vysát na jedno nabití? To je hodně individuální – nejlevnější modely v sobě často ukrývají slabší Ni-Mh baterii, takže nabíjení může trvat i 4 hodiny a dostanete z něj „jen“ 50minutový výkon. Naopak dražší typy mají většinou výkonnější baterku s kapacitou např. 2 600 mAh, nabití je rychlejší (např. 2 hodiny) a získáte až dvouhodinový provoz.

Záleží ale samozřejmě také na sacím výkonu, který se může pohybovat od 8 W třeba až ke 43 W. Někdy místo „sacího výkonu“ najdete uváděnou hodnotu sací tlak – jedná se o totožný údaj. Vyšší modely mají výkon dokonce nastavitelný, tudíž platí rovnice, že čím vyšší výkon, tím menší výdrž baterie.

A co příkon? Ten s výkonem vysavače nemá nic společného. Pokud tedy chcete domů pořádnou sílu, prostudujte si raději sací tlak/sací výkon. Příkon určuje pouze to, kolik vám vysavač spotřebuje energie.

Robotický mop

Robotický vysavač 2 v 1 vám pomůže hned se dvěma druhy úklidů – sám totiž vysává i mopuje (stírá). Kromě rotujících kartáčků v takovém přístroji najdete také nádobu na vodu o objemu 100-300 ml. I v případě, že si ale pořídíte „dva v jednom“, nepočítejte s tím, že jedním tahem budete mít vysáto i vytřeno. Takto robotické vysavače s mopem bohužel nefungují. Při vysávání je totiž uvnitř modelu vložena nádoba na prach, tu pro potřeby vytření musíte vyjmout a vložit naopak nádobu s vodou + připnout mopovací textilii. Na trhu jsou k dostání i typy, jež nedisponují nádržkou na vodu, textilii tak jen namočíte do vody a nasadíte. Nevýhodou je ovšem zase fakt, že mop velmi rychle uschne a pak už stírá jen „nasucho“.

Pokud dáváte přednost samostatnému robotickému mopu, je také k dostání. Některé modely jsou navíc vybaveny i rozprašovačem roztoku na odolné skvrny.

Výška vysavače

Většina robotických vysavačů je vysoká kolem 10 centimetrů. Pokud ale toužíte po nižším stroji, není problém. K dostání jsou i vysavače vysoké něco málo přes pět centimetrů a takto úzké přístroje se už vejdou opravdu všude. Pokud tedy máte postele či skříně, pod které se přístroj s klasickou deseticentimetrovou výškou nevejde, podívejte se po nižších variantách.

Hlučnost přístroje

Průměrně se hlučnost u robotických vysavačů pohybuje kolem 60 dB, což odpovídá hlasitému hovoru. Jestli ale toužíte po opravdu tichém společníkovi, nabízí jich trh hned několik. S výběrem vám každý zkušený prodavač poradí.

Robotické nemusí znamenat chytré

Pokud jste si mysleli, že všechny robotické vysavače jsou i chytré, jste na omylu. U levnějších modelů žádné doplňkové funkce nenajdete, o spárování s telefonem nemůže být tedy ani řeč. I tito roboti jsou však vybaveni senzory proti pádu a proti narážení do nábytku, u některých budete mít na výběr i více programů na vysávání. Pokud si ale trochu připlatíte, za cenu kolem 5 tisíc už získáte domů opravdového „chytrolína“. Pomocí aplikace si pak nastavíte vysavač klidně z práce a domů přijdete už do čistého. S rostoucí cenou vám pak plynou další a další výhody, jako je třeba virtuální zeď či nastavení úklidu jednotlivých místností. O výhodách centrálního vysavače jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve