Jak ozdobit stůl na štědrovečerní večeři a co letos nesmí chybět

 Interier 
20. prosince 2019 10:42 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Letos je trendy bílá barva Pexels
Vánoce jsou za dveřmi, a tak vzniká tradiční otázka: Jak prostřít a vyzdobit jídelní stůl na štědrovečerní večeři? Nezapomeňte, že tento večer není jenom o jídle, ale také o sváteční atmosféře a setkání s rodinou či přáteli.

Pro krásně prostřený jídelní stůl o Vánocích neexistují prakticky žádná pravidla. Proto si můžete pohrát jak s rodinným porcelánem, tak s letitým sklem a textiliemi, které můžete propojit v krásnou harmonii. Zkrátka libovolně kombinujte podle vlastního stylu. Ti z vás, kteří se co do barvy prostřeného stolu chtějí inspirovat barvami letošních Vánoc, využijí bílou. Trendy jsou také pastelové barvy. Stálicemi jsou ale také zlatá či červená a modrá barva.

Hlavně vyrobte něco svého

Jediným opravdovým trendem vánočního prostírání letošního roku jsou ručně vyrobené doplňky. Takže pokud budete ze svého sekretáře vyndávat starý porcelán, doplňte ho vlastnoručně vyrobenou vazbou z jedlových větviček a třeba i osobitými jmenovkami. Jak na ně? Napište jméno každého stolovníka na malou papírovou hvězdičku, tu nalepte na párátko, které následně zapíchněte do stříbrem natřeného korku.

Pokud chcete svůj stůl více rozzářit, vyzkoušejte zlaté doplňky. Ty se perfektně hodí k tmavým ubrouskům a také tmavšímu nádobí. Ale pozor! Vždy si musíte hlídat, abyste svůj štědrovečerní stůl až příliš nepřezdobili. Působil by pak spíš komicky a zcela určitě by na něm už nezbylo místo pro vaše vánoční delikatesy.

Vyrobit můžete i vlastní misky pod svíčky. Nalníte z půlky skleněnou misku s nožičkami vodou a přidáte plovoucí svíčky. Vše umístíte do mělké skleněné misk, kterou naplníte snítky rozmarýnu, borůvek a modřínových šišek. Taková dekorace se bude uprostřed vašeho štědrovečerního stolu doopravdy krásně vyjímat.

Jak zachránit malé nehody u stolu

Ani krásné dekorace, se kterými si dáte před štědrovečerní večeří velkou práci, nezabrání drobným nehodám. Třeba vylitému vínu, nebo vosku ze svíček, který vyteče na slavnostní ubrus. V takovém případě neztrácejte nervy, vše lze vyřešit poměrně snadno.

Vosk nechte na ubrusu klidně zaschnout, o to snadněji ho pak odstraníte pomocí žehličky a sacího papíru. Vylité červené víno zasypejte okamžitě množstvím soli a následně jednoduše vysajte. Na mastné fleky na ubrusu nasypejte trochu sody nebo je navlhčete vodou a poté vyčistěte. Následně ubrus klasicky vyperte v pračce. Dále čtěte: Vánoce za socialismu: Na stromě čokoládové kolekce a vánoční papír schovat na příští rok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47