Voňavé kouzlo českých Vánoc. Vyrobte si domácí purpuru

 Tipy a inspirace 
11. prosince 2019 10:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Purpura a františek patří k tradicím českých Vánoc Pinterest
Purpura se postará o tradiční vůni, kterou znaly a používaly už naše prababičky. Vyrobit si ji můžete snadno i doma.

"Tiše a pokojně purpura na plotně voní…" Purpura a františek patří ke starým vánočním tradicím, protože svou kouzelnou vůní dokážou dokreslit atmosféru pohody, klidu a tepla domova. Ovšem ne každému může tato směs bylinek a koření skutečně vonět. Přitom není nic jednoduššího, než si vyrobit svou domácí purpuru z ingrediencí, které máte rádi.

Bylinky a koření podle libosti

Základem purpury jsou voňavé bylinky, jako je levandule, rozmarýn, tymián, mateřídouška, máta, meduňka, majoránka, šalvěj, oregano, květy růží, heřmánek, měsíček, listy jahodníku. Dále tam nesmí chybět koření, které je spojené s vánoční atmosférou (skořice, hřebíček, badyán, muškátový oříšek, kmín, anýz, fenykl…). To, co do purpury nepatří, je sušené ovoce, a to kvůli cukru, který v něm je, protože by se mohl při zahřívání připalovat a zkazilo by to vánoční vůni purpury.

Kapku oleje

Aby se vám všechny ingredience spojily a propojily se i vůně, je potřeba do směsi bylinek a koření nakapat pár kapek éterického oleje. Samozřejmě, že nejlepší je ten, který vám opět připomene klasickou vánoční vůni (levandule, pomeranč, mandarinka, borovice, vanilka). Volte raději jen jeden druh oleje. Ten pak může tvořit základ domácího osvěžovače vzduchu, který si také můžete snadno vyrobit doma. Jak na to, jsme psali zde.

A teď společně

Bylinky a koření roztlučte nejlépe v hmoždíři na opravdu drobné kousky. Poměr se těžko stanovuje úplně přesně, ale zkuste 20 kapek olejíčku na hrst bylinek a koření. Pak vše dobře promíchejte, přidejte asi dvacet kapek olejíčku a vše nechejte alespoň po dobu 14 dnů uležet ve sklenici nebo sáčku, aby se všechny suroviny dostatečně proležely. 

Jak správně pálit purpuru

Klasická purpura se vlastně nepálí, resp. nesmí hořet. Jen se zahřívá, aby se vůně uvolňovaly postupně. Purpuru můžeme ale pálit i na litinové plotýnce na plynovém sporáku. Stačí na ni položit kousek alobalu. Ale místnost krásně provoní i purpura položená na topení. Purpura se dá pálit i v aromalampě, kam normálně dáváme vonný olej.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008