Chcete mít boty co nejdéle pěkné? Důležitá je nejen péče, ale také správné skladování

 Tipy a inspirace 
08. října 2017 08:43 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokud chcete mít boty co nejdéle pěkné, musíte o ně nejen správně pečovat, ale i dobře skladovat. Shutterstock
Se střídáním ročních období je třeba myslet také na vhodné uskladnění bot. Je potřeba někam uklidit boty z minulé sezony a uvolnit prostor pro obuv, kterou budete aktuálně potřebovat. Ovšem aby byly boty stále krásné, je nutné o ně nejen správně pečovat, ale taky je dobře skladovat.

Pro skkladování bot jsou důležité dvě jednoduché, ale často opomíjené věci. Měly by mít dost místa, aby se nemačkaly, a taky být uložené v dobře větraném prostoru. Díky tomu se v nich nebudou množit plísně, po nošení dobře proschnou a materiál, z něhož jsou vyrobené, bude pomaleji stárnout.

Že tolik místa nemáte? Pak si ho budete muset udělat. Možností je řada. Zkuste do botníku dávat jen boty, které právě nosíte, a ostatní skladovat ve stohovatelných krabicích například v horních policích skříně. Abyste na ně dobře viděli, je dobré postavit boty proti sobě - tak uvidíte zároveň špičku i podpatek.

Místo pro boty ale můžete vytvořit i na dveřích skříně, uložit je do textilního boxu, který je možné zavěsit na šatní tyč, nebo je vyskládat do úplně otevřeného botníku, kde má každá bota svou vlastní přihrádku.

Nezapomeňte na to, že nesprávným uložením boty ztrácí na vzhledu i životnosti. Pokud chcete, aby vaše oblíbené střevíčky nebo kozačky vydržely co nejdéle, zařiďte se podle následujících tipů:

1. Příprava na skladování

Boty, které se chystáte na delší dobu uložit, je třeba nejprve pečlivě ošetřit – to znamená vyčistit je od případných nečistot, natřít je krémem a impregnací.

Čisté a natřené boty je vhodné natáhnout na kopyta. Ta jsou dnes poměrně dostupná a jejich nákup se rozhodně vyplatí – zejména u kožené obuvi kopyto krásně udrží tvar boty a slouží jako prevence popraskání a lámání kůže. Pokud nechcete investovat do kopyt, svou službu udělá i obyčejný zmačkaný papír.

2. Úložné prostory

Pokud si schováváte krabice od bot, bod pro vás – prostorné papírové krabice jsou nejlepším úložištěm pro momentálně nenošenou obuv. Každý pár bot je navíc vhodné zabalit do hedvábného papíru, podobně, jako to dělají v prodejnách obuvi. Papír saje případnou vlhkost, která by jinak v botách nadělala neplechu.

Boty by rozhodně neměly být skladovány v neprodyšných boxech a také by neměly být skladovány namačkané na sebe ve velmi těsných, malých krabicích. Tím může při delším skladování dojít k deformaci jejich tvaru.

3. Kam s nimi?

Kam nakonec krabice s botami uložit? Boty by měly být skladovány na suchém, chladnějším místě – ideální teplota se pohybuje mezi 15 a 20°C. Neměla by klesnout pod 10°C, protože některé materiály – třeba lakovaná useň nebo plasty – jsou na takto nízké teploty citlivé a praskají.

Nevystavujte boty slunečnímu světlu, neboť to může způsobit změnu jejich barvy. Krabice s botami uskladněte tak, aby boty neležely na boku, protože tato poloha může také způsobit deformaci tvaru boty. Ideální je svislá pozice.

Skladování bot má zkrátka své zásady. Veškerá námaha, spojená s vhodným uskladněním obuvi, se vám však s příchodem nové sezony stokrát vrátí v podobě perfektního stavu vašich oblíbených bot.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve