I miniaturní kuchyň lze dobře zařídit

 Interier 
05. října 2017 09:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I do malé kuchyně lze vtěsnat vše potřebné, jen je třeba o vybavení více přemýšlet. Shutterstock
Pokud váš byt disponuje opravdu miniaturní kuchyní, je třeba hodně dobře přemýšlet, co do ní pořídit. Když se ale vyvarujete zbytečností a osvojíte si pár dobrých tipů, můžete i takový malý prostor dobře a plnohodnotně zařídit.

V malé kuchyni budete muset dobře plánovat a zvážit, co je pro vás opravdu důležité a co budete moci oželet. Existuje ale několik fíglů, jak i opravdu malou kuchyň dobře vybavit a dostat do ní co nejvíce potřebných spotřebičů i dalších doplňků.

Spotřebiče

Co se týká velkých spotřebičů, budete potřebovat pouze tři - vystačíte si s troubou, varnou deskou a chladničkou. Když bojujete s místem, budete se muset rozloučit s mikrovlnkou. Prakticky ve všem ji zastane i trouba, takže ztrátu nijak zvlášť nepocítíte. Pokud v bytě žijete sami nebo jen s partnerem, místo ušetříte i tím, že si pořídíte varnou desku jen se dvěma plotýnkami. I chladničky se dají pořídit menších rozměrů. O mrazáku uvažujte jen v případě, že ho opravdu využijete a hlavně ho máte kam dát. Pokud je vaše kuchyň skutečně miniaturní a i trouba by vám zabrala příliš místa, lze ji nahradit remoskou.

Dobře zvažte i nákup drobných spotřebičů, například sendvičovače, toustovače, kávovaru nebo mixéru. Sendviče nebo tousty lze jednou za čas připravit i na pánvi nebo v troubě a co se týká mixéru, pokud ho opravdu potřebujete, pořiďte si raději tyčový, který nezabere tolik místa. Z malých spotřebičů se v domácnosti uplatní zejména rychlovarná konvice, i když i bez ní se dá v klidu žít.

Nádobí a náčiní

Je zbytečné si pořizovat obří sady nádobí. Počet členů domácnosti násobte dvěma, víc jednotlivých kusů nepotřebujete. Kupte jen jídelní talíře, misky, příbor a zvažte, jestli používáte hrnky i sklenice. Co se týká hrnců, vystačíte si s jedním malým a jedním větším a jednou pánví. Poohlédněte se po takové, která má uši a ne dlouhou rukojeť - bude se vám lépe skladovat. Pokud budete jednou za čas čekat více hostů, můžete si na daný den pořídit jednorázové papírové nádobí.

Ani malá kuchyň se neobejde bez kuchyňského náčiní. Stačí vám malý nožík, velký šéfkuchařský nůž, dvě prkénka, dvě vařečky a škrabka. K tomu přidejte dva plechy (obvykle jsou součástí trouby a dají se v ní i uskladnit), cedník a struhadlo. Pokud vám trochu prostoru ještě zbude, kupte si také naběračku a odměrku.

 Odpad a věci na úklid

Ani v malém prostoru se nemusíte vzdát třídění odpadů. Odpadkový koš umístěte do jedné z kuchyňských skříněk, kam se tři nebo čtyři menší kbelíky určitě vejdou. Pokud ne, zkuste malý třídílný koš vtěsnat do chodby k vchodovým dveřím.

Na úklid vám v kuchyni stačí jedna utěrka z mikrovlákna, houbička a mycí prostředek na nádobí, jeden univerzální prostředek na povrchy a hadr na podlahu. Místo lavoru použijte dřez, případně kupte jeden přesně velký do skříňky pod dřez.

Zásoby jídla

I v malé kuchyni můžete vytvořit základní zásobu potravin. Jen je třeba vše strategicky naplánovat. Zavírací skříňku naplňte boxy, kam přesypete suché potraviny. Měly by být hranaté, aby se dobře skládaly na sebe a nevznikala hluchá místa. Na boxech by neměla chybět dobře těsnící víka, a to kvůli případnému útoku potravinových molů, kteří se v malých prostorech množí rychle a rádi.

Kořenky a semínka i oříšky ve sklenničkách od jogurtů skladujte na poličce nad linkou, kde jsou po ruce. Nebo jimi zaplňte dvířka skříněk či lednice. Nalepte jeden magnetický proužek pod víčko a druhý na dvířka, lednice je udrží sama o sobě.

Skladujte jen potraviny, které opravdu používáte, mouku, jen když skutečně pečete. Když koupíte něco nového, přesně si naplánujte, co z potraviny během následujících dvou týdnů uvaříte. Jinak bude potravina jen zbytečně zabírat tolik potřebné místo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve