U sádrokartonu převažují výhody nad nevýhodami

 Rekonstrukce 
02. října 2017 07:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Se sádrokartonem můžete zcela proměnit své bydlení Shutterstock
Sádrokarton je ve stavebnictví stále populárnější. Sádrokarton patří mezi nejrychlejší a nejjednodušší řešení suché výstavby. Dá se použít do novostaveb i při rekonstrukcích, kde se využívá zejména při přestavbě bytových jader, výstavbě příček, úpravách interiéru, snížení stropů atd. Téměř jedinou nevýhodou je nákladnější výmalba.

Sádrokarton vzniká lisováním silných vrstev papírů (karton) za použití sádry a vody. Nejdůležitějším prvkem je ale karton, který musí být dostatečně pevný a vrstvený. Tento speciální papír se vyrábí pouze v několika papírnách v Evropě.

Samotné desky mohou mít různou tloušťku i tvar. Sádrokartonové desky jsou snadno opracovatelné a neobsahují formaldehyd, jsou tedy zdravotně nezávadné. Tento stavební materiál se začal využívat v Evropě zhruba v 60. letech 20. století. Původně pochází z Ameriky.

Vlastnosti

Funguje jako tepelná a zvuková izolace. Jemné póry v sádře přijímají vlhkost z okolí a při jejím snížení ji opět vracejí do místnosti, čímž dochází k regulaci vlhkosti vzduchu v interiéru. Díky nízké hmotnosti minimálně zatěžuje konstrukci stropu. Celkové snížení hmotnosti stavby je důležité zejména u výškových budov. Suchá podlaha je vhodná i při stavbě podkroví, kde je nosnost stropu omezena. Sádrokartonové systémy se často využívají pro zlepšení stavu stávajících konstrukcí a jejich zvukově izolačních vlastností. Z hlediska akustiky mohou sádrokartonové příčky plnohodnotně nahradit zděné typy příček. 


Montáž

Při výstavbě sádrokarton uříznete do požadovaných rozměrů a přišroubujete pomocí vrutů na konstrukci z pozinkovaných ocelových profilů nebo ze dřeva. Spáry a otvory po šroubech utěsníte tmelem a zabrousíte. Dutý prostor uvnitř sádrokartonových příček umožňuje snadný rozvod všech potřebných instalací. Sádrokartonové podhledy skvěle vyřeší problém s nevzhledným stropem, aniž by se muselo sekat do zdí. 

Nevýhody

Tyto desky nelze použít jako konstrukční desky, pouze jako obklady. Sádrokarton je nutné po jeho vytmelení a zbroušení ošetřit penetračním nátěrem a povrchově upravit. Neměl by se natírat hmotami s obsahem vápna, vodního skla nebo silikátů, nedoporučují se ani disperzní silikátové barvy. Před malováním se sádrokarton musí připravit penetrací a vyrovnat savost podkladu. Při malování sádrokartonu je větší spotřeba barvy.

Druhy sádrokartonových desek

  • Sádrokartonové desky (GKB, RB) mají bílo-šedou barvu s modrým popisem a používají se jako běžný obklad do interiérů. 

  • Sádrokartonové desky impregnované (GKBI, RBI) jsou zelené s modrým popisem a jsou určené do místností se zvýšenou vlhkostí.

  • Sádrokarton se zvýšenou požární odolností (GKF, RF) je šedo-bílý (popř. na rubové straně růžový) a desky mají červený popis a používají se při požadavku na zvýšení požární okolnosti budovy např. v bytových domech. 

  • Sádrokartonové desky pro požární odolnost, impregnované. Kombinují vlastnosti desek pro požární odolnost a impregnovaných. Mají zelenou barvu a červený popis.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47