Drobné defekty na dřevěné podlaze zvádnete opravit i sami. Není to nic složitého

 Rekonstrukce 
30. října 2019 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvůli drobnému škrábanci nemusíte hned brousit podlahu Depositphotos
Dřevěná podlaha není nezničitelná a i při dobrém zacházení se na ní může čas od času objevit nějaký škrábanec, flek nebo vytlačený dolíček od nábytku. Někomu tyto drobné defekty nevadí a nijak je neřeší. Jsou ale i tací, kteří touží po dokonalosti a drobné závady jim vadí. V takovém případě existují dvě řešení - buď si na opravu zavoláte odbornou firmu nebo se do práce pustíte vy sami. Pokud zvolíte druhou možnost, ušetříte nemalé peníze.

Dřevěné podlaze rozhodně pár škrábanců neubere na kráse, ale ne každý bere drobná poničení jako přirozenou součást života v bytě. Naštěstí máme pro vás dobrou zprávu. Pokud poničení není nijak velké, zvládnete si dřevěnou podlahu opravit i sami. Stačí vědět, jak na to.

Nejlepší je poničení předejít

Abyste škrábance a oděrky nemuseli vůbec řešit, udělejte potřebná opatření. Přezouvejte se, zvenčí byste na botách přinesli písek a malé kamínky, které by podlahu zbytečně poškrábaly. Na frekventovaná místa dejte koberečky, které zachytí nečistoty a zabrání jejich roznášení po bytě. Na nohy nábytku nalepte filcové podložky. Nepoškrábe tak podlahu, když s ním budete hýbat, a také do podlahy nevytvoří důlky. Zkrátka i při údržbě dřevěné podlahy platí, že nejlepší je nepodcenit prevenci.

Oprava drobných škrábanců

Pokud na podlaze objevíte drobný škrábanec, zjistěte nejdřív, jak je hluboký. Místo pořádně omyjte speciálním čističem na podlahy. Možná zjistíte, že je to jen odolná šmouha.

U lehkých poškození velkých ploch (matný povrch, drobné škrábance) se doporučuje začít nejšetrnější metodou opravy. To znamená, že stačí nanést pouze voskové leštidlo, terpentýnový olej nebo fermež a pak vyleštit.

Na mělké rýhy si můžete koupit speciální sadu na opravu dřevěné podlahy. Sada většinou obsahuje vosk v různých odstínech dřeva, hrot pro aplikaci vosku a sprej pro zafixování. Vosk vyplní škrábanec a už si ho nikdo nevšimne.

Velmi jednoduché řešení nabízejí také takzvané retušovací tužky. I když jde o dočasné řešení, jsou odolné proti vodě i otěru, takže něco přeci jen vydrží. Když si pořídíte celou sadu, můžete jednotlivé barvy mísit a získat tak odstín, jaký potřebujete. K dostání jsou i tužky na stále oblíbenější bílé dřevo.

Hlubší rýhy

Poškozené místo opět nejdříve vyškrabte (nebo vysajte malou hubicí vysavače) a pak důkladně vyčistěte náhražkou terpentýnového oleje. U hlubších škrábanců se doporučuje nanést šelak nebo vosk na dřevo ve vhodném barevném tónu. Plamenem zapalovače se hmota rozpustí a špachtlí se vtlačí do prohlubně. Po vyschnutí poškozené místo vyleštěte. Pak je ve většině případů nerozeznatelné.

V případě potřeby musíte trochu dokreslit žilkování dřeva. Namočte štětec do barvy a otírejte ho tak dlouho, až je skoro suchý. Nyní natírejte dřevo, až celek tvoří jednotný vzor. Aby oprava dlouho vydržela, jemným štětcem naneste zředěný konzervační lak.

Přebroušení podlahy

Pokud chcete, aby vaše podlaha vypadala opět jako nová, budete muset přistoupit k jejímu přebroušení. Tuto činnost stačí provést jednou za pár let. Přebroušení podlahy už ale raději nechejte na odborníkovi. Má nejen zkušenosti, ale i speciální stroje.

Podlahář zbrousí jenom slabou vrstvu podlahy. Ta vám pak vydrží desítky let a po každém přebroušení bude jako nová. O tom, na co si dát pozor při údržbě dřevěné podlahy, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod