Drobné vychytávky pro bezpečnější bydlení

 Tipy a inspirace 
23. října 2019 15:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásná koupelna, ve které chybí bezpečnostní prvky Pixabay
Když zařizujeme byt či dům, můžeme myslet i na svou bezpečnost. Nejen v ochraně před zloději, ale i na svou vlastní ochranu. Máme několik dobrých tipů.

Každý prostor, ve kterém se pohybujeme, může být z hlediska našeho fungování rizikový. Při zařizování bydlení bychom tedy měli brát ohled na svou bezpečnost i bezpečnost ostatních. Jiné potřeby má dospělý člověk a jiné dítě. Jinak bude hodnotit situaci starý člověk se sníženou pohyblivostí.

Koupelna a záchod

Z hlediska užitné hodnoty je nejlepší, pokud máte v bytě samostatnou koupelnu a záchod. Pro provoz a pohodu všech je nejlepší mít vanu i sprchu. Jestliže si musíte volit jen jednu z obou variant, doporučujeme sprchu, neboť tak myslíte na svou budoucnost. Zatímco do sprchy se dostanete i v pokročilejším věku, do vany obvykle ne. Důležité jsou ale také takové drobnosti, jako jsou různá madla umístěná ve sprše i u vany. Také madlo u toalety usnadní vstávání i sedání.

Ještě jinou oblastí, kde je možné zlepšit bezpečnost v koupelně, je použití různých protiskluzových podložek u východu ze sprchy nebo před vanou. Také samotná vana či vanička sprchy by měly mít na povrchu protiskluzovou úpravu. Kde není už z výroby, doporučujeme nalepení dodatečně. Na trhu jsou různé druhy a byla by škoda je nevyužít.

Kuchyň

Při zařizování kuchyně myslete na oblé rohy různých pracovních desek, poliček a dalších prvků. V prostoru se pohybujete, pracujete zde a jsou možné i různé pády a nehody. Jestliže nepůjde o pád na ostrý roh, bude to pro vás opravdu mnohem lepší.

Do kuchyně se hodí pořízení zařízení na detekci kouře. Systém vás potom včas varuje při připalování vařeného pokrmu a zabrání i velkému neštěstí. Stává se totiž, že člověk začne vařit, ale potom usne. Kouřem z připáleného pokrmu se lze též udusit, takže je zařízení na jeho detekci doslova nezbytným pomocníkem. Zařízení se hodí i všude tam, kde jsou kamna na tuhá paliva.

Jestliže používáte ještě staré modely sporáků na plyn, které nemají bezpečnostní pojistku pro uzavření plynu při zhasnutí plamene, měli byste myslet na výměnu sporáku. Novější řešení je mnohem bezpečnější. Unikající zemní plyn sice není jedovatý, ale jeho směs se vzduchem je třeskavá a vaše bydlení by mohlo skončit doslova v troskách.

Balkon

Ne všechny balkony mají dostatečně vysoko zábradlí. Správné řešení spočívá v tom, že když přistoupíte k okraji balkonu, měli byste mít těžiště své postavy pod horním okrajem zábradlí. Pokud tomu tak není, měli byste pozvat řemeslníky a vybrat nějaké vhodné řešení, které váš balkon zabezpečí.

Ložnice

Pokud myslíte, že v ložnici žádné nebezpečí nehrozí, pak nepatříte mezi ty, kdo jsou schopni si nad postel umístit nejrůznější objemné předměty, police plné knih a další věci. Jestliže tam však takové věci máte, uvědomte si, že reálně hrozí jejich pád na ty, kdo tam spí. Ať už kvůli únavě materiálu nebo proto, že při spaní mimoděk zasáhnete polici při pohybu nebo rovnání peřiny.

Obývací pokoj a další prostory

Do obývacího pokoje, ale i do dalších prostor, jako je kuchyň, šatna, spíž a podobně, se hodí pořídit kvalitní, a hlavně bezpečné schůdky, které umožní manipulaci s předměty, které jsou nahoře na poličkách. Různé balancování na rozklížených židlích bezpečné rozhodně není. Stát na židli může být nebezpečné i při mytí oken, kdy hrozí prasknutí nekvalitní židle a váš pád z okna. Pozornost je třeba věnovat také různým schůdkům na půdu, ale o tom si můžete více přečíst třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve