Jak se dá proměnit nebo opticky zvětšit interiér pomocí koberce?

 Interier 
22. října 2019 09:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
7 fotografií v galerii
Nebojte se koberců, mají mnoho výhod Depositphotos
Koberce rozhodně nejsou out. Naopak. Jde o krásný doplněk interiéru, který je dokáže také opticky zvětšit. Nevěříte? Čtěte dál.

Ještě v dřívějších dobách plnil koberec především praktickou funkci. Tlumil hluk a izoloval podlahu. Dnes plní funkci především dekorativní. Pomůže navodit atmosféru, dotáhnout styl, doplnit barevnost a vždy příjemně prohřívá chodidla. A záleží jenom na vás, zda zvolíte kusový nebo celoplošný koberec. Ani v jednom případě určitě neprohloupíte. 

Zahřeje i zvětší 

Možná, že si myslíte, že celoplošné koberce patří už jen tak do domů našich babiček. Ale pravda je trochu jiná. Koberce přes celou místnost sice byly před časem na ústupu, ale stále mají jednu velkou výhodu. Pokud nemáte doma vyhřívanou podlahu, pak jsou hřejivé a izolační vlastnosti koberce nenahraditelné. Kdo má navíc malý interiér a chtěl by jej opticky zvětšit, měl by přemýšlet právě nad celoplošným kobercem.  

Oddělí místnost

Pravdou je, že kusové koberce jsou stále trendy. A nemusejí mít nutně jenom klasický obdélníkový či čtvercový tvar. Například kulatý koberec se zajímavým motivem může být klidně ústřední dekorací celé místnosti. Kromě toho si můžete doslova pohrát a velkou místnost díky kusovým kobercům či běhounům rozčlenit na jednotlivé funkční kouty, ať už jídelní, pracovní nebo relaxační.

Přírodní nebo umělý

To je otázka. Každý druh má totiž něco do sebe. Přírodní koberce jsou luxusní a tedy i drahé, na druhou stranu je snesou alergici. Kromě toho jsou přírodní materiály antistatické, jsou nehořlavé a díky své elasticitě nezanechává na takovém koberci nábytek stopy. Pokud si koupíte kvalitní vlněný koberec, pak vězte, že vám vydrží navždy. Co se týče umělých vláken, pak polypropylen nebo polyamid mají ten benefit, že jejich barvy vydrží dlouho syté a velmi snadno se udržují. Hodí se na frekventovaná místa, například do haly nebo na schodiště či do kuchyně. Tam lze také koberec umístit, jen je potřeba myslet na pár podstatných věcí, o kterých jsme psali zde. K nejodolnějším materiálům zase patří vinyl, naopak nejluxusnější je viskóza, která je mimořádně lesklá a měkká. Bohužel tyto koberce se velmi rychle opotřebují.

Světlé, tmavé, barevné

To, jakou si zvolíte barvu koberce, záleží především na vašem vkusu a také interiéru. Nicméně pamatujte si, že pokud hledáte koberce do místností, kde se v nich bude držet více nepořádek, pak jděte do sytějších barev či barevných vzorů. Naopak u tmavých musíte počítat s tím, že koberec může časem vyblednout. Koberec se vzorem dokáže místnost výrazně proměnit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve