Jak vyčistit kachličky a spáry? Zničte snadno mastnotu, špínu i plíseň

 Tipy a inspirace 
16. října 2019 13:16 / Eva Vogelová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Kachličky můžete umýt přírodními prostředky Depositphotos
Kachličky se snadno zašpiní. Stačí, abyste si uvařili oběd a snadno vám na nich ulpí mastnota a zbytky jídla. Kachličky jsou ohroženy nečistotami i v koupelně. Tam se mezi nimi tvoří ve spárech plísně. Na jejich vyčištění nemusíte používat chemické prostředky, ale přírodní. Zjistěte, co na ně zabírá.

Kachličky v kuchyni musíte umývat vždy, když vaříte. Počítejte s tím, že pokud to neuděláte, špína vám tam zaschne a nepůjde snadno dolů. Nečistoty ve spárech vám také dají zabrat. Chemické saponáty sice zabírají, ale dobře vám to půjde i s přírodními prostředky.

Plíseň ve spárách

V koupelně se snadno tvoří plísně ve spárách, protože je tam neustále vlhko. Pokud tam nemáte velké okno nebo dobré odvětrávání, mohou vás plísně trápit poměrně často. Můžete na ně samozřejmě použít savo, ale ne každý má z jeho užití radost, protože jde o agresivní chemii. Plíseň ve spárách můžete vyčistit i jinak.  

Vymačkejte šťávu z citronu a nalijte ji do rozprašovače. Nastříkejte ji na spáry i kachličky a chvíli nechte působit. Poté vezměte houbičku a krouživými pohyby kachličky a spáry vyčistěte. Nakonec je setřete hadrem namočeným pouze ve vodě.

Mastnota na kachličkách

Mastnota na kachličkách je v kuchyni dost častým problémem. Stačí usmažit nějaké jídlo a olej se vám může rozprsknout na všechny strany. Neměli byste ho nechat zaschnout. Na umytí mastných kachliček si připravte ocet a jedlou sodu. Smíchejte je dohromady v množství jedna ku jedné.

Vytvořenou směsí natřete kachličky. Zhruba deset až patnáct minut ji tam nechte působit a poté ji setřete zvlhčeným hadříkem. Kromě těchto dvou ingrediencí můžete na mastnotu použít ještě samotný olej.

Velmi zašlá špína na kachličkách

Pokud špínu na kachličkách necháte několik dní, zaschne a půjde těžko vyčistit. Pochopitelně na čistění kachliček po vaření nemáte vždy čas a náladu. Dobrá zpráva je, že i hodně zašlá špína jde poměrně snadno vyčistit.

Připravte si ocet s vodou. Ingredience smíchejte a nalijte do rozprašovače. Několik minut je nechte působit a tentokrát sáhněte po hadříku z mikrovlákna. Díky němu se vám tam totiž nebudou objevovat šmouhy. Navlhčete ho a ocet s vodou setřete. Dále čtěte: Jak udržovat dřevěnou podlahu, aby dlouho vypadala jako nová?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod