Přilepila se na vás v lese smola? Známe postupy, jak pryskyřici z oděvů odstranit

 Tipy a inspirace 
06. října 2019 18:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pryskyřice se dá odstranit jednoduchými domácími prostředky Depositphotos
Vůně pryskyřice je sice krásná, ale pokud se dostane na oděv, boty nebo kůži, dokáže to pěkně znepříjemnit život. Její odstranění je přitom jednodušší, než se zdá.

Smola, nebo také mezi lidmi hovorově “smůla”, je vlastně pryskyřice. Přesněji se jedná o výměšek z rostlin, nejčastěji jehličnatých stromů. Smola lepí, roznáší se kontaktem dál a je velmi nepříjemná. Nemusíte si ale zoufat, nic není ztracené. Existuje několik osvědčených postupů, jak pryskyřici z oděvů odstranit. 

Jednejte rychle

Samozřejmě platí, že čím dřív začnete jednat, tím lépe. V první řadě zkuste použít odlakovač na nehty. Stačí s ním skvrnu od smoly důkladně polít. Pryskyřice by se měla snadno rozpustit. Pokud nemáte doma odlakovač, můžete použít líh, terpentýn, technický benzín, trichloretylen nebo benzínový čistič. Tento způsob odstranění skvrn je vhodný v případě, že máte potřísněné například ruce. U oblečení buďte opatrní, aby vám místo pryskyřice nezůstal na oděvu ještě nevzhledný odbarevný flek. Raději stálost barvy vyzkoušejte nejprve na malém neviditelném kousku. A nebo vyzkoušejte další způsob.

Zkuste to s máslem

Vezměte na lepkavou hmotu olej. Je jedno, zda to bude máslo, sádlo či jiný druh tuku. Skrvnu potřete a mněte ji mezi prsty tak dlouho, dokud smola nepustí. Pak oblečení přeperte žlučovým mýdlem, které si umí krásně poradit s mastnými skvrnami.

Domácí odstraňovač

Namíchejte si svůj vlastní odstraňovač pryskyřice. Stačí smíchat olej, saponát a vodu, to vše v poměru 1 : 1 : 1. Směs nalijte na místo zašpiněné pryskyřicí a krouživými pohyby smolu odstraňte. Oděv pak dočištěte žlučovým mýdlem. Pozor, nepleťte si žlučové mýdlo s jádrovým. Mezi nimi je velký rozdíl. Více na toto téma jsme psali zde.

Roztavte ji

Pryskyřice z oděvu by měla povolit také teplem. Potřísněné místo přejíždějte žehličkou. Na skvrnu položte savý papír, piják nebo svačinové ubrousky či papírové kuchyňské utěrky. Horkou žehličkou pak přejíždějte po místě, aby se smola rozpustila a vpila do papíru. Zbytky pak můžete odstranit jedním z výše uvedených prostředků. 

Co s podlahou

Občas se stává, že vám vánoční stromeček nechá na koberci nebo podlaze vzpomínku v podobě pryskyřice. Pokud ještě není skvrna zaschlá, stačí použít univerzální čistič, který nechejte chvíli na skvrně působit a pak ji setřete. Je-li pryskyřice zaschlá, použijte odlakovač, líh či technický benzín. Z koberce můžete zkusit skvrnu odstranit jedním z výše uvedených postupů. 

Smůla na kapotě

Nechali jste své auto stát pod jehličnanem a on se vám do rána "odměnil" kapkami smoly na kapotě? Důležité je nenechávat ji tam příliš dlouho. Pokud totiž zaschne, zbavíte se jí jen obtížně. Zkuste nejprve vzít na pomoc technický benzín. Jiný čistič nepoužívejte, abyste si nepoškodili lak. Poud se toho obáváte, můžete vyzkoušet sílu oleje, ať už v podobě kuchyňského nebo univerzálního maziva.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod