Taky to nevíte? Mezi žlučovým a jádrovým mýdlem je velký rozdíl

 Tipy a inspirace 
26. května 2018 10:42 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Žlučové nemá stejné vlastnosti jako jádrové, je prostě lepší Pixabay
Ekologických alternativ pracích prášků není nikdy dost. Je však těžké se v nich orientovat, pokud člověk není chemik nebo nepracuje v drogerii. Mezi žlučovým a jádrovým mýdlem je docela zásadní rozdíl a kam patří mýdlo s jelenem? I to se dozvíte.

Skvrny od borůvek, kávy, vína nebo třeba menstruační krve bývají dost úporné a často je obtížné je vyprat. Jedno mýdlo ale na ně při ručním praní zabírá.

Jádrové, nebo žlučové? "B" je správně. Zatímco jádrové mýdlo je prostě mýdlo vhodné na praní (tedy i lanza, jelen nebo marseillské), žlučové mýdlo vyniká jinými vlastnostmi.

Žlučové mýdlo je speciální mýdlo s přísadou hovězí (býčí, volské) žluči. Volská žluč obsahuje sloučeniny, které emulgují tuky a pomáhají rozpouštět některé skvrny a nečistoty.

Používá se při čištění některých druhů skvrn organického původu z látek a oděvů. V současné době se opět dostává do popředí zájmu zejména díky výhodnému poměru cena/výkon.

Koupit se dá totiž za pár korun. Ale jak ho v drogerii poznáte? Má většinou hnědou nebo hnědozelenou barvu, protože právě volská žluč je takového odstínu.

Jak se používá?

Skvrny, ideálně ještě čerstvé, se namočí do vlažné vody (horká voda žluč rozkládá a žlučové mýdlo pak nefunguje), potřou žlučovým mýdlem a důkladně promnou.

Žlučové mýdlo je možné pak nechat působit i několik hodin, hlavně pokud skvrny již byly zaschlé. Pak není třeba mýdlo ani máchat, prádlo se vloží rovnou do pračky

Pokud skvrna přetrvává, postup opakujeme. Některé skvrny postupně blednou a mizí třeba až po několika opakováních, v takových případech to po prvním čištění nevzdávejte a buďte trpěliví. 

Pozor na horkou vodu!

U skvrn bílkovinného původu (krev, mléko, smetana, vajíčka) dávejte pozor, abyste při čištění nepoužívali teplou nebo horkou vodu, kterou by došlo ke sražení těchto látek a skvrna by byla již trvale neodstranitelná.

Žlučové mýdlo čistí spoustu skvrn především organického původu. Poradí si se skvrnami od mastnoty z potravin a jídla, tělního mazu, krve i menstruační krve, ovoce a ovocných šťáv, zeleniny, trávy, špenátu, červeného vína, hlíny, inkoustu nebo například spermatu.

Zabere vlastně téměř na cokoli. K dostání je v drogeriích v tekuté i tuhé formě. A tady vám poradíme, jak nemít zatuchlé prádlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008