Jaký povrch dát okolo bazénu? Poradíme, co vypadá naprosto skvěle

 Exterier 
20. května 2018 10:38 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí bazén slouží k relaxaci i k setkání s rodinou a přáteli Internet
Bazén na zahradě je zejména v horkých dnech vítaným osvěžením pro celou rodinu. V řadě domácností je místem relaxace i setkávání s širší rodinou a přáteli. Jaký materiál ale dát kolem bazénu, aby byl bezpečný a přitom dobře vypadal?

Povrch okolo bazénu musí splňovat několik kritérií. Musí být protiskluzový, nenáročný na údržbu, odolný vůči přírodním podmínkám, na pohled přitažlivý, odolný vůči zátěži a také by vám měl aspoň několik let bez významnějších investic vydržet. Jaký bazén vybrat, jsme psali zde.

Při rozhodování pamatujte na to, že volba povrchu okolo bazénu je otázkou vkusu i bezpečí. Zvláště pokud máte malé děti, pak by jejich bezpečí mělo být vždy na prvním místě. Uvědomte si, že kolem bazénu je vlhko, hrozí zde riziko uklouznutí či jiného nepříjemného úrazu.

Dřevo vypadá skvěle, ale je náročnější na údržbu

Dřevěné obložení kolem bazénů je velice oblíbené. Nejčastěji se k těmto účelům volí exotické dřeviny, které nejen krásně vypadají, ale zároveň se mohou pyšnit měkkým došlapem. Navíc dřevo nenaruší přírodní dojem a krásně splyne s okolím.

Výhodou dřeva je příznivá pořizovací cena, krásný design, měkkost povrchu i to, že se s ním dá skvěle pracovat. Nevýhodou je především nutnost nejlépe každý rok dřevo ošetřovat nátěrem a impregnací, rychlé stárnutí materiálu i jeho šednutí pod vlivem chloru.

Kamenné obložení působí nadčasově, slibuje však nižší komfort

Přírodní kámen okolo bazénů vypadá moc pěkně. Kamenné obložení působí luxusním a nadčasovým dojmem a bazénu vždy dodá úplně jinou úroveň vzhledu. K jeho výhodám patří i vysoká odolnost a prakticky neomezená životnost. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, náročnější údržba, tvrdost došlapu i fakt, že kámen se na sluníčku hodně rozpálí.

Dlažba je klasika, která se nikdy neomrzí

Kolem bazénů je asi nejčastěji k vidění dlažba. Lákavá je především díky nízké pořizovací ceně a pestré paletě barev i vzorů. Výhodou jsou i různorodé možnosti velikostí a tvarů i snadná údržba.

Dlažba je ale také tvrdá na došlap, stejně jako kámen se na sluníčku hodně rozpálí, snadno na ní uklouznete, snadno praská a vyžaduje dokonale rovný podklad.

Kamenný koberec je originální ale drahý

Velice lákavou alternativou je kamenný koberec. Jedná se o originální a vkusné obložení, které lze mimo jiné použít i kolem bazénu. K pokládce kamenného koberce se používají často malé oblázky smíchané s pryskyřicí, která je zdravotně nezávadná a hygienická.

Kamenný koberec je příjemný na bosé nohy, odolný vůči znečištění, nenáročný na údržbu a krásný na pohled. Jeho nevýhodou je ale vysoká cena. Aby okolí bazénu dobře vypadalo, je také potřeba při jeho pokládání dodržet správný postup.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve