Zapáchá vám pračka? Může za to jedna z těchto věcí

 Tipy a inspirace 
16. května 2018 14:33 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zápach linoucí se z pračky nevěstí nic dobrého Shutterstock
Pračky mají rády praní na vyšší teploty a důkladnou očistu. Pomůže taky kontrola hadic nebo výměna sifonu. A nejjistější je nechávat pračku po praní otevřenou včetně dvířek a šuplíku na prací prášek.

Snad každý z nás už někdy otevřel pračku a setkal se s nepříjemným zatuchlým pachem linoucím se z jejich útrob. Nezoufejte, jde to snadno vyřešit. Zápach z pračky je totiž způsobený šířením bakterií a vznikem plísní. Protože bakterie nesnáší vysoké teploty, trápí především domácnosti, které perou na nižší teploty a hojně používají šetrné úsporné programy.

Nízká teplota do 50 °C v kombinaci se zbytky špatně rozpuštěných pracích prostředků vytváří ideální rodiště pro plísně, které jsou příčinou zatuchlosti a silného zápachu. Jak z toho ven?

Perte pravidelně na vyšší teploty

Vlhkost a nižší teploty vytváří ideální podmínky pro množení bakterií. Proto se snažte několikrát do měsíce vyprat své prádlo na vyšší teploty – minimálně na 60 °C, lépe na 90 °C.

Pokud nemáte žádné prádlo, které se může na vyšší teplotu prát, klidně pračku zapněte naprázdno. Moderní bílá technika je vybavená i speciálními čisticími programy a usazené nečistoty odstraňuje horkou vodou, nebo párou.

Jednou za čas celou pračku důkladně vyčistěte

I když nepatří čištění pračky mezi nejoblíbenější a nejzábavnější činnosti, je velmi důležité. Jednou měsíčně vyčistěte pračku, omyjte těsnění, dvířka, vnitřní prostor, odstraňte usazené nečistoty a nezapomínejte ani na dávkovač.

Pravidelná údržba zabere několik minut, pokud ji ale zanedbáte, v lepším případě budete později čistit pračku celé dopoledne. V horším případě se pokazí a vy budete muset koupit novou.

Možná máte starý sifon

Za silný zápach často může i špatně zkonstruovaný netěsnící starý sifon na pračku. Pořiďte si kvalitní sifon se zápachovým uzávěrem, který je vybaven suchou klapkou.

Špinavá odpadní voda přes něj proteče do odpadu a díky kvalitnímu těsnění za sebou nezanechá pachovou stopu. Staré sifony klapku nemají, takže se zápach z kanalizace šíří do vnitřního prostoru pračky a způsobuje problémy.

Dvířka ani dávkovací šuplík nezavírat

Pokud budete pračku větrat, vyhnete se zápachu. Po dokončení praní ponechejte dvířka otevřená a povytáhněte i dávkovací šuplík na aviváž a prací prostředky.

Snížíte vlhkost uvnitř konstrukčních částí pračky a zatuchlost oblečení vás už nebude trápit. A pokud by náhodou naše tipy nezabraly, podle tohoto návodu si vyrobíte skvělou čisticí pastu do bubnu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve