Vlétla vám do pokoje sršeň? Takto se jí snadno zbavíte, aniž byste ji museli zabít

 Interier 
10. května 2018 13:14 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sršeň budí svou velikostí i zbarvením značný rozruch Shutterstock
Sršeň obecná patří mezi nejobávanější hmyz u nás a právem je označována za největšího evropského zástupce jedovatého blanokřídlého hmyzu z čeledi sršňovitých. Svou velikostí a varovným hlubokým bzučením často budí respekt i u jinak nebojácných lidí. Jak se zachovat, pokud nám tento nezvaný host vlétne do pokoje, aniž bychom mu museli ublížit?

Stavbou těla se sršeň obecná podobá nejvíce vosám, nicméně je větší a také trochu jinak zbarvená. Dosahuje délky 18 - 35 mm, což při dosažení maximální velikosti dokáže vystrašit nejen malé dítě. I přes svou hrůznou pověst však patří mezi mírumilovné tvory a na člověka zaútočí jen velmi vzácně. Jak se zbavíte pavouků jsme psali zde.

Není tak nebezpečná

Pokud sršeň nijak nepodráždíte, chová se velmi mírumilovně. Lidí si nevšímá, a to ani v blízkosti svého hnízda (pokud se nepřiblížíte na více jak 0,5 metru). Samice a dělnice mají silná kusadla, která ovšem používají pouze při lovu, ale lidé se častěji obávají velkého žihadla, které údajně může propíchnout i dětskou ruku. To ovšem vůbec není pravda a ani s nebezpečností jedu to není tak horké. Jed sice způsobí bolest, ale jeho toxicita je mnohem slabší než například u jedu včelího.

Jak se v blízkosti sršně chovat

Sršeň je i přes svou velikost a výrazné zbarvení mírumilovný tvor. Na člověka neútočí, pokud jí k tomu nedáte pádný důvod. Proto v její blízkosti nepanikařte, nerozhazujte rukama, nelítejte po pokoji a neházejte po ní předměty, abyste ji vyhnali. Vaše přítomnost tento hmyz nedráždí a sám od sebe vás nenapadne. To, že si vás všimne, nebo se za vámi rozletí, neznamená, že vás chce bodnout, ale že vás chce pouze prozkoumat. Pokud si na vás náhodou sedne, po pár vteřinách stejně odletí, protože zjistí, že nejste potrava.

Jak ji vyhnat

Stane-li se, že vám sršeň vlétne do pokoje, učiní tak náhodou a ihned poté je jediným jejím cílem dostat se ven. Spíš, než umlátit ji plácačkou (což se vám nejspíš stejně nepovede), se ji z pokoje pokuste vyhnat. Jedním z těchto postupů se vám to po nějaké chvíli povede.

Vypusťte ji na svobodu

Sršeň, stejně jako i jiný hmyz, který se lapil do pasti v podobě vašeho bytu či domu, se snaží vyletět ven. Letí tedy proto k oknu, ale to i v případě, že je zavřené. Nejspíš se u něj bude zdržovat po celou dobu. Pokuste se tedy k oknu pomalu přiblížit, odhrnout záclonu a pomalu jej otevřít. Poté už můžete z pokoje odejít, nebo i panicky s křikem a pocitem udělání hrdinského činu utéci. Sršeň se po chvíli k oknu dostane a vyletí ven.

Chyťte ji do pasti

Pokud sršeň lítá v prostoru pokoje, nechte ji, ať si sedne na okno. Dříve nebo později to udělá. Máte-li ze sršně velký strach, ale jste ochotni se k ní na nejkratší možnou dobu přiblížit, vezměte si jakoukoliv větší krabičku nebo sklenici či půllitr a na hmyz ji položte tak, aby se krabička dotýkala všemi stranami okna a sršeň byla uvnitř. Pak už jen vložte o trochu níž tvrdý papír, karton či tenkou knihu a krabici i s lapeným hmyzem na ni pomaličku přesuňte. Doneste k oknu a vypusťte vězně na svobodu.

Vyžeňte ji pomocí světla

Sice to o ní není tolik známé, ale sršeň reaguje na světlo, čehož lze využít právě ve chvíli, kdy ji chceme dostat ven z pokoje, do kterého nechtěně vletěla. Tohoto postupu však lze využít pouze v případě, že sršeň vlétla do pokoje alespoň za šera nebo nejlépe za tmy. Jednoduše v pokoji, ve kterém sršeň je, zhasněte a rozsviťte v pokoji vedlejším. V něm otevřete okno a sršeň po chvíli vyletí.

Nalákejte ji na sladkost

Sršeň loví hlavně hmyz, především mouchy, můry, vosy, vážky či včely a pavoukovce, kterými ovšem krmí pouze své larvy. Dospělí jedinci se však nejčastěji živí sladkou šťávou z ovoce, květů či mízou stromů, a proto se ji můžete pokusit nalákat i na návnadu v podobě zralého ovoce nebo nezředěného sirupu. Položíte-li návnadu do otevřeného okna, můžete tím uspíšit výlet hmyzu ven.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008