Zelená střecha v létě ochladí stavbu a v zimě výborně tepelně izoluje

 Exterier 
01. května 2018 12:06 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlinné střechy šetří energii a prospívají životnímu prostředí Shutterstock
Zelené střechy nabízejí mnoho benefitů, tím nejzajímavějším je výborná tepelná izolace. Pokud použijete lehký substrát z minerální vlny a nenáročné rostliny, unese ji i dřevostavba.

Domek ze dřeva není vhodné zatížit deseti centimetry hlíny. Zatížení by musela odpovídat tloušťka stěn a rozměry základových patek. Kvůli úsilí o zelenou střechu by se vám tak stavba mohla prodražit.

Díky použití lehkého substrátu a zelenému koberci z odolných, nenáročných rozchodníků, si ale sen splnit dokážete. Rozchodníky vydrží téměř jakoukoliv nepřízeň počasí. Po dlouhém suchu jsou zplihlé, po zalití ale listy natáhnou vodu a povyrostou. Voda, kterou zelená střecha nezachytí, odtéká do retenční nádrže, která poslouží k zalévání zahrady.

Zelené střechy stavbu ochlazují

Zelené střechy jsou zajímavé především v městském prostředí. Zlepšují kvalitu prostředí, ochlazují stavbu a její okolí a tím narušují jev takzvaných městských tepelných ostrovů, kdy se povrch budov a komunikací ohřeje na vysokou teplotu.

Kromě pozitivních tepelných vlastností zeleň obecně a zelené střechy tedy také disponují uměním pohlcovat prachové částice, dokáží zadržovat dešťovou vodu a snižovat koncentraci přízemního ozonu.

Se založením zelené střechy je nutné počítat již při projektování domu, protože potřebná zemina váží víc než betonová střešní krytina. Vegetace ploché střechy, která je porostlá rozchodníky, se spokojí s osmicentimetrovou tloušťkou minerálního substrátu.

Pokud však chcete střechu ozvláštnit keříky či dokonce malými stromy, potřebujete minimálně 40 centimetrů vysokou vrstvu. Hmotnost zeminy takového systému po nasycení vodou může být více než tuna na metr čtvereční.

Zeleň střechu chrání a prodlužuje její životnost

Neméně důležitý je i sklon střechy. Ideální je od dvou do pěti procent. Pokud je menší, jsou problémy při odvodu vody, pokud je větší, musí se do systému přidat zábrany, které by při lijáku zabránily splavování půdy. Zelené střechy je ale možné budovat až do sklonu 35 až 45 stupňů.

Další důležitou podmínkou je položení kvalitní izolace, jinak by vlivem působení vlhkosti a jejího vnikání do zdí došlo ke znehodnocení stavby.

Zelené střechy prodlužují životnost střešního pláště až trojnásobně. Chrání jej před vysokými teplotami i před mechanickým poškozením. Spoří majiteli domu energie na vytápění i klimatizaci. Snižují množství CO2 ve vzduchu a také čistí ovzduší a tlumí hluk. O výhodách zelené střechy jsme psali i zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47