Deset jednoduchých tipů, jak šetřit jídlem

 Tipy a inspirace 
12. května 2018 08:14 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V ledničce je dobré mít systém ukládání věcí, abyste věděli, co právě dokoupit Shutterstock
Zná to každý z nás. Koupené banány zhnědnou, tak je vyhodíme. Chleba zplesniví, než ho stihneme načít, jogurty projdou... Stačí ale dodržovat deset základních pravidel, aby se vám tyto věci nestávaly.

Většinou nad tím mávneme rukou, když nám zůstane jídlo nedojedené, nebo shnije dřív, než se dostane na talíř. Zkuste si ale uvědomit, kolik potravin takto vyhodíme za rok, vyskočí to na šílené číslo.

Třicet procent jídla, které koupíme, nakonec skončí v koši. Vypěstování tohoto jídla přitom stálo množství pitné vody a energie - zdrojů, se kterými bychom měli šetřit.

Zároveň nás to stojí i zbytečné peníze navíc. S našimi triky však začnete šetřit jak svou peněženku, tak i životní prostředí.

 1. Pište si seznam

Zní to jednoduše, ale je to jedna ze základních věcí, které pro sebe i své okolí můžeme udělat. Zkuste si naplánovat na několik dní dopředu, co budete vařit, a potom choďte se seznamem ingrediencí nakupovat. 

2. Mraznička je kámoš

Mraznička vám může dvěma způsoby pomoct zredukovat množství vyhazovaného jídla. Dostali jste od babičky čerstvou zeleninu, ale nestihnete ji spotřebovat? Zamrazte ji. Zbyla omáčka od oběda? Zamrazte i tu. Bude se vám hodit, až se vám nebude chtít vařit.

3. Rozeznávejte zkažené potraviny 

Datum spotřeby není jediným ukazatelem čerstvosti potravin. Je potřeba sledovat, jestli potravina nezměnila barvu a vůni. Pokud ano, už je to zkažené. Když ne, tak je možné, že ještě půjde sníst, pokud ji správně uskladníme. 

4. Skladování na správném místě

Uskladnění potravin na vhodném místě při správné teplotě může radikálně prodloužit životnost jídla. Věděli jste, že každý typ jídla má v ledničce své místo?

Kvůli proudění vzduchu se vyplatí ukládat čerstvé maso a uzeniny doprostřed ledničky a zeleninu do spodních přihrádek. Třeba najdete pár kousků cibule. Na co všechno ji můžete využít, píšeme tady.

5. Navařte si dopředu

Další jednoduché pravidlo. Pokud si navaříte dopředu, ušetříte čas, energii a peníze. Připravené jídlo můžete uložit do ledničky a vytáhnout ho, pokud právě nebudete mít čas na vaření.

6. Na talíř jen tolik, kolik sníte

Může to znít divně, ale je lepší začínat s menšími porcemi. Nejenže máte pod kontrolou příjem kalorií, ale nakonec nemusíte nic vyhazovat. A když vám zachutná, prostě si přidáte!

7. Uklidit v ledničce

V uklizené ledničce máte okamžitý přehled o tom, které potraviny máte doma. Nestane se vám tedy, že něco koupíte víckrát a nestihnete to sníst do data spotřeby. 

8. Potravinové banky

V každém větším městě už jsou dnes potravinové banky, které darované jídlo dají potřebným. Takže pokud jedete na dovolenou a zbyla vám lednička plná jídla, stavte se tam. Darované potraviny nevyjdou nazmar. 

A pokud jste z vesnice, můžete staré pečivo darovat například někomu, kdo chová ovce, a zbytky masa zase majitelům koček a psů.

9. Kompostujte

V každé ledničce se však občas najde kousek cibule nebo papriky, který už není vhodný ke konzumaci. Pokud máte zahrádku, odložte si takové zbytky do kompostu.

10. Zapisujte to

Pokud chcete v této sféře uspět, je dobré začít malými krůčky a zodpovědně měnit své nákupní návyky. Je také dobré na konci týdne si vždy napsat, v čem jste zabodovali a kde máte naopak rezervy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47