Cibuli lze využít i jinak než při vaření. O těchto tricích jste možná neměli ani tušení

 Tipy a inspirace 
06. května 2018 17:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cibule má v domácnosti široké využití Shutterstock
Cibule je právem nazývána královnou kuchyně. Existuje jí několik druhů a každý se hodí k něčemu jinému. Její využití je opravdu široké - je výborná v jídle a dá se pomocí ní také léčit řadu nemocí. V domácnosti se dá ale použít ještě úplně jinak.

Cibule je součástí snad každé mezinárodní kuchyně. Existuje jí hned několik druhů. Některé jsou velké, jiné malé, jedny se hodí pro nakládání, další zase na vaření. Najdou se i lidé, kteří pomocí cibule léčí kašel, rýmu, záněty průdušek i ušní infekce. To ale pořád není vše, co cibule dokáže. Využijete ji i tam, kde byste to asi vůbec nečekali.

Netradiční využití cibule

Pokud jste se dosud na cibuli dívali jen jako na surovinu potřebnou k vaření, zřejmě velmi brzy změníte názor. Představíme vám pár triků, ve kterých cibule hraje havní roli.

Čistič připálenin

Cibule dokáže dokonale a okamžitě odstranit karbonové usazeniny z hrnců, pánví a grilů. Na špinavé hrnce platí, že pokud je posypete sodou a pak pořádně vydrhnete nařezanou cibulí, všechno bude pryč. Včetně ohořelého zápachu, který se po vyčištění běžnými čisticími prostředky často úporně drží v hrncích.

Přírodní odstraňovač skvrn

Cibulová šťáva dokáže odstranit skvrny od potu z oblečení. Naneste šťávu na skvrnu, nechte oblečení alespoň hodinu odstát a poté ho dejte prát jako obvykle. Po nepříjemných žlutých skvrnách nebudou žádné stopy.

Účinný repelent

Cibule je také mocná v boji proti komárům, mravencům a jinému obtížnému hmyzu. Nalijte do misky vodu a vložte do ní kroužky cibule. Položte na místo a uvidíte, že hmyz se bude od vás držet co nejdále.

Čistič bot

Skvrny nebo fleky na vaší obuvi, které nejdou vyčistit, budou díky cibuli brzy minulostí. Cibule je účinným čističem nejen na tkaniny a umělá vlákna, ale dokonce i na kožené boty. Vyčistí dokonce i odolné skvrny od trávy. Aplikujte cibulovou šťávu stejně jako při čištění skvrn od potu. Trochu drhněte znečištěné místo a nechte chvíli působit. Vaše boty budou jako nové.

Čistička vzduchu

Plátky cibule vám mohou pomoci zničit bakterie a viry ve vzduchu a vyčistit ho. Pro tento účel je rozmístěte po domě. Jediná nevýhoda je zápach, který nemusí být každému příjemný.

Dezinfekce

Vzhledem ke své antibakteriální vlastnosti je cibule velkým pomocníkem po štípnutí hmyzem. Pokud jste na chatě a bodne vás včela, vosa nebo jiný dotěrný hmyz, překrojte cibuli na polovinu a přidržte na místě vpichu. Zmírní zánět, dezinfikuje a ošetří pokožku.

Stop akné

Z čerstvé cibule jsou nejlepší a nejúčinnější masky na pleť. Pro mastnou pleť trpící na akné snad neexistuje účinnější lék. Cibule perfektně zničí veškerý maz, kůže zůstane na delší dobu suchá a zanícené hnisavé vyrážky zmizí. Stačí pokožku masírovat cibulovými plátky.

Silné a husté vlasy

Cibule výborně odstraňuje lupy, dodává vlasům objem a stimuluje růst nových vlasů. Připravte si doma vlastní cibulový zázrak na vlasy - z obyčejného odvaru z cibulových slupek, ve kterém si pak důkladně namočíte hlavu.

Zabiják molů

Moly doma nikdo nevidí rád. Pokud se nastěhovali i do vaší skříně, vypuďte je bez chemie, jen za pomocí cibule. Stačí cibuli rozkrojit a dát ji tam,kde vás moli obtěžují. Za chvíli po nich nebude ani památky.

Ochrana rostlin

Slupka cibule obsahuje velmi účinnou složku, která ničí patogenní mikroflóru. Odvar z cibule pomáhá ničit mšice a jiné parazity. Na odvar vám bude stačit 6 lžic cibulových slupek a 2 l teplé vody. Povařte, přiklopte pokličkou a nechte 2 dny odstát. Poté nalijte vodu do rozprašovače a vyrazte do boje. A pokud dáte cibulovou slupku do hlíny, získáte pro rostliny výborné hnojivo.

Lesklé nádobí i žehlička

Máte doma skleněné nebo měděné předměty, které se už zdaleka neblyští jako kdysi? Vemte si do ruky cibuli, nakrájejte ji na plátky a těmi nádobí vyleštěte. Cibulí můžete vyčistit i žehličku.

Nezapomeňte ale cibuli dobře skladovat. Pokud ji dáte do lednice, moc velkou službu jí tím neuděláte. O tom, jak které potraviny doma skladovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47