Vyberte si ten nejčerstvější vánoční strom. Prozradí jej vůně pryskyřice i barva jehličí

 Tipy a inspirace 
06. prosince 2021 09:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby vám stromek neopadal už během zdobení, musíte se o něj postarat Pixabay
Jedle, borovice, nebo smrk? Ať už si letos koupíte jakýkoliv živý stromek, je potřeba dobře vybrat a také o něj pečovat, jinak vám do Vánoc nevydrží.

Vánoční stromky se dnes obvykle pěstují na speciálních plantážích. Někde dokonce umožňují vybrat si stromek předem a nechat si jej uříznout až těsně před Vánocemi. Mohou však také pocházet z lesů, kde se pokácejí ty, které překážejí ostatním v růstu. Na začátku prosince se tak vždy vyrojí ve městech desítky prodejců stromků. Nabídka je proto bohatá. Jak ale vybrat opravdu kvalitní stromek?

Jak vybrat zdravý strom

Nejprve si ujasněte, jaký druh stromku si letos koupíte. Lépe se vám bude zdobit stromek se souměrným tvarem a pravidelným umístěním větví, které by měly být pružné. To je známkou toho, že stromek je čerstvý a ještě plný mízy. Proto si určitě stromek nechejte rozbalit. Zaměřte se také na barvu jehličí, která by měla být svěže zelená, jehličí nesmí být vyschlé nebo opadávat. Nestyďte se ke stromku přivonět. Měli byste z něj cítit pryskyřici. Čím čerstvější stromek je, tím bude aroma pryskyřice silnější. 

Kam s ním

Jakmile si stromek přinesete domů, postavte jej do chladna, třeba na balkon, na dvorek či do sklepa, garáže, ale ne na jižní stranu. Jestli tuto možnost nemáte, pak si kupte stromek až pár dnů před Vánocemi. Pokud máte velký prostor, rozbalte jej ze sítě, aby se mu neničily větve. Než jej dáte do vody, zakraťte mu kmínek asi o dva centimetry. Uvolní se tím kapiláry, které mohly být zality pryskyřicí a jimiž stromky vedou vodu do koruny a jehličí. Rozhodně neloupejte kůru na konci kmínku. Odstranili byste tím právě ta pletiva, která stromek využívá pro dopravu vody a živin.

Pravidelný přísun vody

Při uskladnění v teplotách okolo nuly není nutné dávat stromek do vody. Jakmile teploty budou nad ní, dejte jej do kýble s dostatečným množstvím vody. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete jedli nechat stát na balkoně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne. Než jej ale přenesete do teplé místnosti, je dobré, aby se stromek chvíli aklimatizoval, protože by jinak mohl utrpět teplotní šok a velmi rychle seschnout, případně opadat.

Roste jehličí

Až stromek upevníte do stojanu, je dobré, aby měl nadále přísun vody.  Nedávejte jej blízko topení a ani do míst, kam svítí přímé slunce. Dbejte na to, aby byla ve stojánku stále voda a kmínek byl ponořený, protože denně může vypít až půl litru vody. Vodu může nahradit vlhký písek, perlit či zelená aranžovací hmota nebo keramzit. Ten můžete využít i při sadbě pokojových rostlin. Více jsme psali zde. Je dobré, abyste také pravidelně rosili jehličí, protože například smrky jsou hodně náročné na přísun vody.

Zdroj: goodhousekeeping.com, housebeautiful.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod