Kvůli mastným flekům na kuchyňské zdi nemusíte malovat celou místnost. Stačí pár triků a skvrny půjdou docela dobře dolů

 Tipy a inspirace 
21. listopadu 2021 08:45 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vyčistit zeď lze i přírodní cestou Shutterstock
Mastné fleky na kuchyňské zdi trápí snad každou ženu. A co si budeme povídat, odstranit je bývá těžké a mnohdy kvůli tomu znovu a znovu malujeme. Stačí ale pár triků a fleky jdou docela dobře dolů.

Jde vlastně o takové babské rady, které ovšem spolehlivě fungují. Protože i když zas a znova vymalujeme, mastné fleky máme na zdi časem znovu. Takže jak a co použít?

Chlebové kuličky

Chlebové kuličky někteří rybáři používají jako návnadu, v našem případě jsou ale skvělou gumou na mastnotu na zdech. Zkrátka jen z měkkých částí chleba umačkejte kuličku a začněte jí gumovat skvrnu na zdi. Spotřebujte tolik kuliček, dokud skvrna skutečně nezmizí.

Ocet je lék na všechno

Není snad jediná věc, se kterou by v domácnosti ocet nedokázal pomoci. A pomůže i s fleky na zdi, protože ocet je mimo jiné také skvělý odmašťovač. Udělejte to tak, že si do rozprašovače rozmíchejte stejné množství octa a vody a následně roztok nastříkejte na fleky na zdi. Nechte působit asi deset minut a poté nástřik opatrně ze zdi setřete vlhkým hadříkem.

Jedlá soda

Jedlá soda je další známý záchranář a domácí čistič a měl by skvěle fungovat i na mastné fleky na zdi. Podobně jako ocet je totiž i jedlá soda statný odmašťovač. Rozmíchejte jeden a půl lžíce jedlé sody v 250 ml teplé vody. Směs vyzkoušejte nejprve na jedné skvrně. Sodu nechejte působit opět asi 10 minut. Pak ji hadříkem velmi opatrně odstraňte tak, abyste nesetřeli i omítku.

Zkuste i Savo

V tomto případě už nejde o přírodní odstranění fleků ze zdi, ale zředěné Savo by mělo také zafungovat. Chce to jeden dílek Sava na dva díly vody smíchané v rozprašovači. Roztok si ale v tomto případě nastříkejte na hadřík, ten přiložte na skvrnu a přidržujte několik minut. Posléze hadřík jemně ze zdi sundejte a rozhodně se nesnažte zeď utírat, mohli byste si poškodit nejen malbu, ale i omítku. Pokud to nevyjde napoprvé, zkuste to znovu. Bude to sice trochu trvat, ale zase máte jistotu, že nebudete muset kvůli skvrnám malovat. Dále čtěte: Je čas vyrobit si domácí adventní věnec. Není to náročné ani namáhavé a zvládnete to i s dětmi.

Zdroj: Taste of Home.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod