Pokud máte chytrou domácnost, je dobré vědět, co udělat, aby vás vaše zařízení neodposlouchávala

 Technika 
06. listopadu 2021 08:15 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Chytrá elektronika umí šmírovat celou domácnost Pixabay
Život v digitálním světě je na první pohled jednoduchý, ale jde také o poměrně velký zásah do našich životů. I třeba hlasem aktivovaná domácí elektronika nás totiž může poslouchat.

Odborníci tvrdí, že pokud jsou tato nastavení povolena, vaše hlasové nahrávky mohou být prozkoumávány za účelem zlepšení služeb, jinými slovy, aby vám takříkajíc tahaly peníze z kapsy. Naštěstí lze tyto funkce vypnout, je jen důležité vědět jak.

Hlasem aktivovaná domácí zařízení

Například takové Inteligentní reproduktory poslouchají prakticky pořád, aby vám vždy nabídly to, co chcete slyšet. Přímo na zařízení je potřeba najít tlačítko, které vypíná mikrofon. Tento typ zařízení také sleduje, jak používáte chytrou elektroniku v celém domě, jako je stav různých přepínačů, kamer termostatů. Naštěstí můžete vymazat svou uživatelskou historii, a získat tak zpět svoje soukromí.

Pro zařízení Alexa navštivte stránku nastavení ochrany osobních údajů Alexa a klikněte na Spravovat historii domácích zařízení na svém on-line účtu. Pak zvolte Smazat obsah. Navíc můžete smazat jakékoliv staré hlasové nahrávky. Jednoduše přejděte na stránku nastavení soukromí Alexa on-line a kliknutím spravujte svá data. Potom můžete zvolit Automatické mazání nahrávek, jen si nezapomeňte vybrat, jak dlouho chcete uchovávat své hlasové záznamy ve vyskakovacím okně.

To můžete udělat také pomocí Google Home. Nejprve přejděte do svého účtu a na levém navigačním panelu klikněte na Data a personalizace. Pak pokračujte kliknutím na Aktivita na webu a v aplikacích. Poté buď zaškrtněte nebo zrušte zaškrtnutí políčka vedle nastavení Zahrnout zvukové nahrávky, abyste jej zapnuli nebo vypnuli. Když je nastavení zvukových nahrávek vypnuté, hlasové vstupy z interakcí s vyhledáváním Google, asistentem a mapami se nebudou ukládat do vašeho účtu Google, i když jste přihlášeni. Pokud vypnete nastavení zvukových nahrávek, dříve uložený zvuk se nesmaže. Své zvukové nahrávky můžete ale kdykoliv smazat.

Mobilní zařízení

Pokud jde o vaše nejpoužívanější zařízení, jako je váš chytrý telefon, tablet nebo notebook, měli byste začít deaktivací možností sledování. Chcete-li to vypnout, v Nastavení vypněte všechny aplikace, které by mohly brát data. Možná vás překvapí, že některé už máte zapnuté, protože některé aplikace sociálních médií uživatele sledují.

Chcete-li přímo zabránit aplikacím ve vaší elektronice, aby vás poslouchaly, v Nastavení a následně Soukromí vypněte mikrofon. Nakonec vypněte všechny funkce sledování v Nastavení, Soukromí a fotoaparátu. Dále čtěte: Čističky vzduchu mají velký význam. Doma je oceníte zejména v zimě.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008