Zazimujte včas zahradu. Stačí udělat pár jednoduchých úkonů

 Exterier 
05. listopadu 2021 09:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přípravy zahrady na zimu nekončí pouze shrabáním listí Pixabay
Aby byla zahrada příští rok zase plná života a barev, je nutné ji důkladně uklidit a zazimovat. Vhodnou péčí předejdete úhynu či poškození rostlin.

Ještě než si s klidným svědomím sednete k teplému krbu s šálkem svařáku či čaje, je potřeba uložit ke klidu také vaše záhony a zahradu. A to znamená nejenom sklidit poslední zbytky úrody či shrabat spadané listí. 

Napadené květiny pryč

I když odumřelé květiny mohou vaší zahradě prospět tím, že do půdy dodají potřebné živiny, není určitě na místě tam ponechávat zcela všechny. Mezi rostlinami se totiž mohou objevit i napadené  kusy různými chorobami a škůdci. Pokud jste si na některých z nich všimli známek napadení, raději odstraňte celou rostlinu. Mohlo by se totiž stát, že se tato choroba rozšíří i na nové sazenice a příští rok tak nebudete mít žádnou úrodu.

Zbavte se plevele

Podzim je také ideální čas na to, abyste se zbavili veškerého plevele, který okupoval vaši zahradu. Vytrhejte jej i s kořeny a vyhoďte jej nejlépe do bioodpadu. Většina těchto rostlin totiž zůstává životaschopná i na hromadě kompostu.

Krycí plodiny 

Vhodné je na podzim udělat ještě poslední výsadbu rostlin, které půdě na jaře dodají živiny. Nechte do zimy rostliny vyklíčit a klidně je ponechejte v této podobě na záhonku. Vhodná je vikev, svazenka, jetel, bob, hrachor, řepka, hořčice. Listy zakryjí půdní povrch, takže půda nepromrzne příliš hluboko. Tím pádem zůstanou i během zimy mnohem déle aktivní půdní mikroorganismy a drobní živočichové. Na jaře pak toto hnojivo zapracuje pomocí vidlí do půdy. Pokud si chcete ulehčit práci, zapracujte do půdy klasický druh podzimních hnojiv, například chlévskou mrvu či kompost. 

Podzimní prořezy

Podzim je také ideální dobou, kdy můžete začít s prořezem některý druhů stromů, rostlin a keřů.  Nezapomeňte tak ošetřit své růže, dále bylinky jako rozmarýn, tymián a šalvěj a zeleninu jako chřest, rebarbora a další. Ovocné stromy nevyjímaje. Dávejte si jen pozor na to, abyste opravdu ořezali jen správné druhy stromů. Některé rostliny, jako např. borůvky nebo maliníky, preferují ořezání až na jaře. Odolejte nutkání snížit své vytrvalé kvetoucí rostliny, zejména ty, které jsou pokryty semeny. Ty budou skvělým pokrmem pro přezimující ptáky ve vašem okolí a dodají zimní zahradě na zajímavosti. Stonky a listy také poskytují zimní ochranu křehkým korunám rostliny.

Doplňte mulč

I zimní mulčování má stejné výhody jako to letní. S přechodem půdy do chladnějšího počasí může zamrzání a tání půdy nepříznivě ovlivnit zahradní rostliny, jejichž kořeny trpí vším tím kypřením a vzdouváním. Přidání silné vrstvy mulče na povrch půdy pomáhá regulovat teplotu půdy a vlhkost a usnadňuje přechod do zimy. Silná vrstva mulče kolem kořenové zeleniny ponechaná na zahradě pro vaši podzimní a zimní sklizeň může také chránit před tuhými mrazy a prodloužit vaši úrodu. A jak se mulč rozpadá, začleňuje do vaší půdy čerstvý organický materiál. Jako mulč můžete použít například spadané listí, které bude mít pro vás i další využití, o němž jsme psali zde.

Zdroj: learn.eartheasy.com, theprairiehomestead.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47