Čističky vzduchu mají velký význam. Doma je oceníte zejména v zimě

 Technika 
26. října 2021 08:18 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Čističky jsou stále oblíbenější domácí technologií Shutterstock
Výhody čističky vzduchu jsou v oblasti kvality vzduchu považovány za užitečné domácí pomůcky pro čistší a ovzduší. A v zimním období to platí dvojnásob.

Ty nejlepší čističky vzduchu jsou navrženy tak, aby ze vzduchu odfiltrovaly téměř vše, co by mohlo poškodit vás a vaše plíce při dýchání. Od spór plísní po emise z dopravy nebo z krbu či kamen. Zkrátka byly vytvořeny k čištění vzduchu v našich domácnostech, které se mohou stát mírně toxickými z vnitřních a venkovních znečišťujících látek. 

Co všechno čističky vzduchu umí

Existuje několik různých typů čističek vzduchu, ale všechny mají jeden jediný účel, tedy čištění znečišťujících látek ze vzduchu kolem vás. Pokud vás zajímá, jak čističky vzduchu fungují, v podstatě nasávají vzduch z vaší místnosti (většina je navržena pro použití v jedné místnosti), odfiltrují veškeré znečišťující látky nebo částice a vyčištěný vzduch recirkulují zpět do místnosti.

Filtry HEPA používané v čističkách vzduchu jsou navrženy tak, aby zachycovaly znečišťující látky včetně choroboplodných zárodků, alergenů a dokonce i některých pachů. Některé čističky vzduchu vyšší třídy používají kromě HEPA filtru další technologii pro ještě důkladnější čištění, jako například aktivní uhlí, které je účinné při pohlcování pachů. Mají také ultrafialové světlo, UV paprsky, které se používají k zabíjení choroboplodných zárodků ve vzduchu.

Elektrostatické čističky používají vysokonapěťovou elektřinu k nabíjení částic procházejících filtrem, což na filtru zanechává zachycené nečistoty. To pak ale vyžaduje častější výměnu filtrů, takže tento typ čističek je poněku finančně náročnější na provoz.

Jakou čističku si vybrat

Záleží samozřejmě na tom, co od ní očekáváte, respektive jaké všechny nečistoty by měla například z vašeho obývacího pokoje či ložnice odfiltrovat. Podle toho vyberte tu pravou, ať zbytečně neplatíte za technologii, kterou nakonec ani nevyužijete. Některé čističky také mají více funkcí. Některé, jak už bylo řečeno, dokáží odstranit z místnosti i pachy, jiné zase dokáží posloužit i jako klimatizace. 

Čistička se hodí obzvlášť v zimě. Je prokázáno, že dobrá domácí kvalita ovzduší doma může pomoci s kvalitou spánku, příznaky podobnými alergiím (zejména v zimě) a dokonce zlepšit produktivitu při práci z domova. 

Čistička dokáže významně zlikvidovat různé choroboplodné zárodky ve vašem domově, odstraní chemické látky ze vzduchu, které tam jsou, i když o nich nevíte, protože i váš čistící prostředek uvolňuje toxické plyny. Poradí si také s různými alergeny, zejméně těmi prachovými. Čističku seženete běžně a to v poměrně širokém finančním rozpětí. Záleží na jejích funkcích a vašich potřebách. Dále čtěte: Jak vybírat mezi různými typy polštářů a který byste měli vybrat pro nejlepší spánek.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008