Za žluté listy aloe vera nemůže podzim, ale vy. Když nezakročíte včas, můžete rostlinu rovnou vyhodit do koše

 Tipy a inspirace 
20. října 2021 09:18 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Povadlé zažloutlé listy jsou důsledkem špatné péče o aloe vera Pexels
Aloe vera je atraktivním sukulentem, který nevyžaduje náročnou péči a vystačí si pouze s pravidelnou zálivkou, světlem a správným květináčem, který nezadržuje vodu. I přesto s ní má mnoho pěstitelů velký problém a likvidují jednu rostlinu za druhou. Jakmile listy zežloutnou, není to signál, abyste se rostliny zbavili, ale abyste ji přestali zalévat.

Tato netradiční a originální pokojovka z rodu aloe nenabízí jen dekoraci a oživení našeho interiéru, ale má mnoho výhod i jakožto léčivá rostlina. Listy obsahují léčivý gel, který má antibakteriální, anestetické a regenerační účinky.

Jakmile ji přinesete domů, zvažte, zda je umístěna ve správné nádobě. Nejvhodnější je květináč z terakoty, který je dostatečně porézní a umožní půdě mezi zálivkami dostatečně vyschnout. Je také akorát těžký, aby se rozrůstající rostlina nepřevrhla. Vhodný je také alespoň jeden odtokový otvor, kterým může přebytečná voda odtékat.

Proč listy žloutnou

Aloe vera je na údržbu vcelku nenáročnou rostlinou. Ke svému růstu potřebuje jen tři věci: vodu, slunce a správný květník. Pokud už doma aloe vera nějakou dobu máte a nedaří se jí, nejprve se podívejte, zda nesedí v květináči, který neumožňuje odtok vody. Přelévání a nemožnost odtoku přebytečné vody je totiž nejčastějším důvodem žloutnutí listů a zahnívání rostliny. Při správném zalévání se brzy listy vaší aloe změní opět na zelenou.

Jak škodu napravit

Pokud patříte mezi notorické přelívače rostlin, nevybrali jste si úplně tu správnou rostlinu. Většina rostlin snáší spíš nedostatek zálivky než její přemíru a ani aloe vera nemůže dlouhodobě stát ve vodě, jelikož to brzy způsobí její zkázu. Naučte se proto rostlinu správně zalévat, jedině tak jí zachráníte život.

Správná zálivka

Aloe vera je, co se týče zálivky, poněkud specifická. Není nutné ji dvakrát týdně zalévat, pokud není vyloženě čtyřicet stupňů Celsia ve stínu a nemáte ji na balkoně. V domácím prostředí si vystačí s pravidelnou zálivkou, která by měla objemově odpovídat dvěma šálkům vody jednou za dva týdny. Před zálivkou ale vždy zkontrolujte stav zeminy. Strčte do ní prst do hloubky zhruba dvou centimetrů a je-li zemina suchá, zalijte, je-li stále vlhká, klidně ještě týden počkejte.

Kvalitní substrát

Zkontrolujte také kvalitu zeminy, ve které je vaše aloe vera zasazena. Na rozdíl od většiny pokojových rostlin nemůže aloe vera prosperovat v půdě, která zadržuje příliš mnoho vody. Měla by být zasazena do mělkého květináče s drenážními otvory a lehkou dobře propustnou zeminou nejlépe s příměsí písku. Také jsme psali: Vypěstujte si vlastní aloe vera. Získáte nejen krásnou rostlinu, ale i léčivý gel.

Zdroj: gardenguides.com, almanac.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve