Co stojí za špatným spánkem. Stačí se rozhlédnout po ložnici

 Interier 
09. října 2021 17:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy stačí v ložnici udělat drobnou změnu Pixabay
Pokud se vám špatně spí, chyba nemusí být ve vás, ale ve vaší ložnici. Jaké chyby se při její uspořádání dělají nejčastěji?

Spánek. Odpočinek, bez kterého nemůžeme žít. Spíme-li málo či špatně, celý den pak stojí za nic. Jak na kvalitní spánek?

Pozor na barvy

Spousta lidí při výběru barev hledí spíše na současné trendy a už zapomíná na to, že barvy ovlivnují lidskou psychiku, ale také kvalitu spánku. Pokud chcete snadno usínat, raději se vyhněte příliš jasným a křiklavým barvám. Ideální jsou jemné a pastelové odstíny, které uklidňují. Vycházejte tedy z toho, že žlutá barva vás aktivizuje, zelená harmonizuje, oranžová navozuje pocit bezpečí a radosti, bílá nabíjí energií, modrá uklidňuje, fialová pomáhá s nespavostí a červená zbavuje deprese. Pokud jste zastáncem sytějších barev, vyřádit se můžete například na doplňcích. 

Matrace je základ

Tady rozhodně nemá cenu šetřit. Na nepohodlné a proleželé matraci si neodpočinete.  Nevhodná matrace nepodpírá správně vaši páteř, což vede k bolestem krku a zad. Důležitý je také materiál, z něhož je matrace vyrobena. Měl by být prodyšný, aby byla zabezpečena dobrá cirkulace vzduchu a bránila nočnímu pocení.

Drží vám polštář tvar?

Až se ráno probudíte, podívejte se na svůj polštář. Vypadá jak placka? Pak je načase jej vyměnit. Pokud totiž polšátř nedrží svůj tvar, neplní tak ani svůj účel, pro který byl vyroben - tedy podpírat hlavu a krční obratle a tím pádem stabilizovat i páteř. Důležitá je také jeho výška. Spíte-li často na břiše, ideální je pro vás nízký polštář. Ti, co spí na boku, potřebují zase polštář vyšší a pro ty, kteří nejraději spí na zádech, jsou ideální polštáře středně vysoké.

Pozor na sluníčko

Není moc příjemné, pokud vás nad ránem probudí vycházející slunce. V takovém případě je ale těžké měnit polohu ložnice či vaší postele, na druhou stranu si hodně můžete pohrát se zastíněním. V dnešní době už je možností celá řada a stačí si vybrat jen tu, která vám nejvíce pasuje. Do oken můžete instalovat žaluzie, rolety i závěsy či venkovní žaluzie. O jejich přednostech jsme psali zde.

Žádné modré světlo

Mobily, televize, tablety. Všechna tato zařízení vyzařují elektroluminiscenční diody (LED), které pak mohou výrazně negativně ovlivňovat kvalitu spánku - snižují hladinu melatoninu. Hormon melatonin řídí denní rytmus organismu. Jeho hladina závisí na intenzitě světla v okolí. Ve večerním přítmí stoupá a nastaví naše tělo do spánkového režimu. Umělé osvětlení ale tento proces narušuje, takže chcete-li si doopravdy odpočinout, odneste všechna média do vedlejší místnosti.

Zdroj: sleepfoundation.org, webmd.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve