Letněné pokojovky nepřenášejte z venku hned do interiéru. Věnujte jim čas, aby se přizpůsobily

 Interier 
25. září 2021 13:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud teploty klesnou pod 10 °C, je nejvyšší čas květiny zazimovat Pixabay
Pokud dáváte vaše pokojovky přes léto na terasu nebo balkon, děláte jenom dobře. Ale pomalu nastal čas je opět přenést do interiéru. Buďte však opatrní, i rostliny totiž potřebují aklimatizovat.

Letnění pokojových rostlin bývá jenom k jejich prospěchu. Čerstvý vzduch je totiž otuží a díky tomu jsou pak mohem více odolnější proti škůdcům a chorobám. Krásné letní teploty už jsou ale nenávratně pryč a zejména v noci začíná být chladno. Jakmile teploty klesnou pod 5 °C, mohlo by to poškodit vaše letněné pokojovky. Není však možné vzít jednoduše květináč a přenést jej prostě dovnitř. Pro rostliny by to totiž mohl být teplotní šok. Jak je tedy aklimatizovat?

Důkladná kontrola  

Ještě než pokojovky přenesete dovnitř, podrobte je důkladné kontrole. Během léta se v nich totiž mohou usídlit různí broučci, škůdci nebo červíci, kteří by mohli postupně napadnout všechny vaše rostliny. A to určitě nechcete. To, že s rostlinou není něco v pořádku, poznáte tak, že jsou listy deformované, kroutí se a rostlina špatně roste. Důkladně kontrolujeme spodní stranu listů a vegetační vrchol, což jsou místa, která mají škůdci nejraději. Pokud mezi rostlinami objevíte mravence, může to být známka toho, že je napadly mšice. 

Zasáhněte včas

Jestliže objevíte na rostlinách škůdce, včas je zlikvidujte. Použít můžete jak klasické chemické prostředky, tak určitě stojí za to vyzkoušet některé klasické "babské" rady, například mýdlovou vodu. O dalších tipech a nápadech, jak se přírodní cestou zbavit škůdců, jsme psali zde. Na ošetření si vyberte vhodné počasí. Nesmí být před deštěm, aby nám voda postřik nespláchla, ale ani nesmí svítit slunce naplno, protože paprsky by mohly listy ošklivě popálit.

Věnujte jí péči

Než rostlinu přenesete do interiéru, věnujte jí ještě další péči. Odstraňte suché květy a nažloutlé listy. Květinu můžete také přistřihnout a pokud to potřebuje, tak i přesadit. K tomu je nejlepší období brzké jaro, ale stejně tak je vhodný i konec léta. Nezapomeňte zvolit správný substrát, který rovněž obsahuje hnojivo. Díky tomu květině dodáte veškerou potřebnou výživu, která ji vystačí během zimního období. 

Postupný přechod

Pro rostlinu je nejhorší, pokud ji přenesete do někam, kde je teplota vyšší o 10 °C. Proto je potřeba rostlinám věnovat dostatek času, aby se změnám teplot přizpůsobily. Máte-li je v zasklených lodžiích, můžete na delší dobu otevřít okna, aby se teplotní rozdíly co nejvíce zmenšily. Pokud je máte venku, například na terase, zkuste najít místo, které bude sloužit jako přechodná zóna, kde nebude teplotní rozdíl vyšší než 5 °C. Například chodba. Tam rostliny ponechejte několik dnů, například týden. Teprvé poté je přeneste do tepla, kde stráví celou zimu. 

Zdroj: bhg.com, parade.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve