Podzim je ideální čas na stavbu skleníku. Díky němu se budete z bohaté úrody těšit dříve

 Exterier 
16. září 2021 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skleník ocení snad každý zahradník Depositphotos
Milujete domácí rajčata, papriky či okurky a rádi byste si vitaminů užili co nejdříve? Pokud máte zahradu, postavte si na ní skleník. Díky němu se budete z úrody těšit dříve. Začátek podzimu je pro jeho výstavbu ideální.

Ve skleníku můžete pěstovat prakticky jakoukoliv sezonní zeleninu, která díky specifickým podmínkám zraje a roste rychleji než na běžných venkovních záhonech. A protože jsou plodiny ve skleníku chráněny před deštěm, budou také lépe odolávat různým houbovým chorobám, které například tak rády napadají rajčata.

Skleník však lze využít i jinak. Můžete v něm během jarních měsíců předpěstovat některé užitkové či okrasné rostliny. I bez vytápění budou rostliny více v teple, a to díky tzv. skleníkovému efektu. Pokud o jeho výstavbě uvažujete, je nyní ideální doba. Slunce už nemá takovou sílu, takže se vám bude lépe pracovat. V hotovém skleníku si pak na podzim připravíte půdu pro jarní výsev a výsadbu.

Skleník skýtá více výhod než fóliovník

Hodně lidí zastává názor, že je lepší investovat do levnějšího fóliovníku. Je pravdou, že pokud si fóliovník postavíte svépomocí, ušetříte docela hodně peněz. Jenže má to svá ale. Když si ve snaze ušetřit co nejvíce peněz pořídíte levnou fólii, počítejte s tím, že vám vydrží třeba jen jednu sezonu. Dražší a kvalitnější pak vydrží maximálně 5 let. Konstrukci zpravidla vyrobíte ze dřeva, kterému však vysoká vlhkost ve fóliovníku na životnosti také nepřidá. Jedinou výhodou fóliovníku je tak to, že se dá snadno přemístit.

Na rozdíl od fóliovníku vydrží kvalitní zahradní skleník i desítky let. Počáteční investice se tak brzy vrátí. Je však třeba vědět, na co si dát při stavbě skleníku pozor.

Klíčový je pevný základ

Pro dlouhou životnost je nutné postavit skleník na kvalitním základu z betonu nebo cihel. U moderních skleníků jsou skla v oknech často nahrazena polykarbonátovými deskami. Výhodou je, že jsou lehké, dostatečně pevné a na rozdíl od skla i lépe tepelně izolují.

Kvalitní polykarbonátové desky jsou navíc potažené UV fólií. Ta chrání polykarbonát před účinky UV záření, takže zabraňuje degradaci materiálu. "Polykarbonát vystavený dlouhodobě UV záření může ztrácet průhlednost a postupně zbělá. UV záření nemusí prospívat ani některým rostlinám, takže ochranná vrstva na deskách přináší jen výhody,“ uvedl specialista na zahradu Petr Tichý.

Konstrukce skleníku

Dnes se asi nevyplatí složitě vymýšlet vlastní konstrukci zahradního skleníku, lepší je pořídit hotovou stavebnici. I tak si ale dejte při nákupu pozor. Vzhledem k tomu, že polykarbonát je lehčí než sklo, jsou také nároky na robustnost nosné konstrukce podstatně nižší. A je pochopitelné, že čím tenčí ocelový plech pořídíte, tím rychleji jej může zničit koroze. Vyplatí se proto raději sáhnout po konstrukci z hliníkových profilů, které se vyznačují dlouhou životností a také jsou nenáročné na údržbu. Velkou výhodou skládaček je pak amozřejmě skutečnost, že takový skleník smontujete ve dvou lidech během jednoho odpoledne, a to jen za pomoci akumulátorového šroubováku.

Nepodceňte výběr místa

Velmi pečlivě si promyslete, kam skleník postavíte. Ideálně by na skleník mělo celý den svítit slunce, zároveň by měl být dobře chráněn před silným nebo nárazovým větrem. Určitě není dobré postavit jej někde pod strom, mohly by jej poškodit padající plody nebo větve. O tom, kam skleník postavit, jsme podrobněji psali zde.

V zimě je důležité nenechávat na skleníku ležet silnou vrstvu sněhu. Těžký mokrý sníh by mohl zohýbat hliníkové profily a vylámat polykarbonátové desky. A nakonec ještě jedna dobrá zpráva. Pokud váš nový skleník nepřesáhne velikost 40 m², nebudete potřebovat ani stavební povolení.

Zdroj: gardenersworld.com, gardeningetc.com, Hecht

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47