Dopřejte si podzimní posezení na terase. Teplo vám dodají zářiče

 Exterier 
07. září 2021 17:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oblíbeného večerního posezení se nemusíte vzdát ani na podzim Pixabay
Není nad večerní posezení na terase nebo zahradě. Jak si ho ale užít i na podzim, aniž by vám byla zima? Vyřeší to ohřívač.

Už to prostě není ono. Dny se krátí a také se mnohem rychleji ochlazuje. Na dlouhé večerní posezení venku to už rozhodně není. Ale co když se jej přesto nechcete vzdát? Pak máte jednu možnost, ale několik různých variant. Sáhněte po ohřívači. 

Design až na druhém místě

Než se vydáte na nákup vašeho zářiče, musíte si nejprve ujasnit, kde budete takové zařízení využívat, a především jak velkou plochu budete vytápět. Na trhu můžete sehnat sice překrásné designové kousky, ale ty mají tak malé výkony, že vám zahřejí sotva jenom ruce. Proto byste vzhled přístroje měli řešit až na druhém místě.

Jeden nestačí

Tím nejdůležitějším parametrem, který by vás měl zajímat, bude výkon vašeho ohřívače. Průměrný výkon domácích infrazářičů se pohybuje v rozsahu 500– až 2 000 W, což stačí na vytopení prostoru cca 15 m2. Máte-li větší prostor, počítejte s tím, že budete muset pořídit více zářičů. Dále se také soustřeďte na počet stupňů ohřevu, přítomnost termostatu, pojistky proti přehřátí a v neposlední řadě také na rozměry, aby se vám vešel pod zastřešení. U elektrickým zářičů by vás měla zajímat také délka přívodního kabelu a případná hmotnost.

Plynový, nebo elektrický

A teď důležitá otázka. Chcete plynový, nebo elektrický ohřívač? Plynové zářiče nejsou závislé na elektrické energii. Jejich velkou výhodou je minimální spotřeba, ale zato vysoká účinnost. Tyto druhy ohřívačů využívají obvykle 10kilogramovou propan-butanovou láhev, která bývá ukryta v těle zářiče. Nevýhodu tohoto topidla je fakt, že jej můžete použít pouze venku a pokud uvnitř místnosti, tak pouze tam, kde je dobré odvětrávání. Většina těchto zařízení dokáže vyhřát prostor v okolí až 9 metrů. Minusem je také vyšší pořizovací cena. Naopak elektrická topidla jsou výrazně levnější (lze je sehnat už za pár set korun), ale značnou nevýhodou je vysoká spotřeba a omezená životnost. Mnohé z nich se připojují do klasické 230V zásuvky, výkonnější modely nad 3 000 W často potřebují třífázovou 400V zásuvku. Oproti plynovým jsou však tiché a nevíří prach.

Karbonové infrazářiče

Takovou zvláštní skupinou jsou karbonové infrazářiče. Jde v podstatě také o elektrické infrazářiče, které jsou navíc vybavené trubicí s karbonovým vláknem, která je pokrytá niklem. Pracují s nízkými frekvencemi infračerveného záření, což umožní teplu proniknout hlouběji a rovnoměrněji do těla. Toto teplo působí na tělo přirozeně, podobně jako sluneční paprsky. Proto jsou také oblíbené zejména v saunách. Pokud uvažujete o jejich pořízení, máme pro vás tipy, na co se zaměřit. Více jsme psali zde. Velkou předností karbonových infrazářičů je také dlouhá životnost – až přes 10 000 h. To vše se samozřejmě odráží i na jejich ceně. 

Zdroj: familyhandyman.com, coolblue.be.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47