Proč ručníky a osušky po nějaké době začnou škrábat nebo ztvrdnou a jak tomu zabránit

 Tipy a inspirace 
26. srpna 2021 07:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hlavní vlastností ručníků je odsát přebytečnou vodu z pokožky Pixabay
Nové ručníky nebo osušky jsou krásně měkké. Ale ať děláte co děláte, i ty po nějaké době ztvrdnou a začnou škrábat. Co s tím? Existuje řešení.

Ručníky mají jednu hlavní funkci. Rychle osušit pokožku bez zbytečného tření. Ale pokud jsou tvrdé a nesavé, ztrácejí svůj účel a jsou prakticky nepoužitelné. Proč se tak děje a jak tomu zabránit? 

Tvrdá voda 

Veškeré problémy tkví ve vodě. Tvrdá voda je totiž bohatá na různé minerály, které pak obalují vlákna ručníků a způsobují jejich tvrdnutí a následné škrábání. To, jak jste na tom s vodou u vás doma, zjistíte snadno. Kupte si v hobby marketu papírky, díky nimž si můžete tvrdost vody změřit. Během praní ručníků nastavte teplotu minimálně na 40 °C a přidejte 240 ml čpavku.  

Nepřeplňjte pračku

Spousta lidí ve snaze ušetřit za vodu přeplňuje svou pračku. Jenomže zrovna ručníky a osušky potřebují v bubnu více místa kolem sebe. Pokud jich tam dáte hodně a nebo dohromady s jiným prádlem, nejenom, že se špatně vyperou, ale často v nich zůstanou zbytky pracího prostředku, který rovněž způsobuje jejich zdrsnění.

Množství prostředků

Měkkost ručníků rozhodně nezvýšíte tím, že dáte do pračky více pracího prášku nebo aviváže. Naopak. Právě to může způsobovat jejich drsnost a špatnou savost. Aviváže navíc spousta výrobců prádla vůbec nedoporučuje. Změkčovadla totiž obsahují křemík, který absorpční vlastnosti výrazně zhoršuje. A u některých materiálů může dokonce způsobit nevratné poškození vláken. Pokud se jí nechcete vzdát, používejte ji opravdu minimálně a u každého třetího nebo čtvrtého praní ji vynechejte úplně. Místo aviváže raději přidejte 240 ml bílého octa. Ručníky budou nejenom skvěle vyprané, ale především budou nadýchanější a savější. Vyrobit si můžete také vlastní aviváž, po níž vám bude prádlo vonět po levanduli. Jak na to jsme psali zde.

Jak oživit staré ručníky

Máte-li doma starší ručníky, které jsou tvrdé a nesavé, zkuste jim dát poslední šanci. Vytvořte si speciální roztok ze 120 ml boraxu, 240 g sody, případně pracího prostředku, a trochy vody. Vše míchejte do doby, dokud se směs nerozpustí. Přelijte do dvoulitrové láhve, doplňte vodou a přidávejte 120-240 ml do praní. K uvolnění ztuhlých vláken přidejte 120 g jedlé sody.

Co dělat po vyprání

Ručníky po vyprání vždy dobře protřepejte a teprve poté jej pověste na sušák. Pokud používáte sušičku, spolu s ručníky do ní dejte několik vlněných kuliček nebo aspoň tenisáky. Po dokončení programu ručníky promněte v rukách a složte. Můžete je také zkusit vykartáčovat. Díky tomu se vlákna oddělí od sebe a odstraní se z nich i zbytky pracího prostředku.

Zdroj: housebeautiful.com, bhg.com.au.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve