Škola volá. Je nejvyšší čas přizpůsobit dětský pokoj prvňáčkům

 Interier 
21. srpna 2021 09:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokoj pro prvňáčka by měl být uzpůsoben k učení a psaní úkolů Pixabay
Už za pár dnů nastoupí do škol noví prvňáčci. Pro ně je potřeba pořídit nejenom novou výbavu do školy, ale také jim upravit dětský pokoj tak, aby se jim v něm dobře učilo.

Dětský pokoj by měl být místem, kde dítě tráví čas nejenom hraním a odpočinkem, ale také studiem. Proto byste při jeho zařizování měli brát ohled na to, že bude sloužit také jako pracovna a studovna. Jak to vše sladit, obzvláště tehdy, když máte potomků více a musí sdílet jeden společný pokoj?

Stůl a židle 

Základem každého školáka je kvalitní psací stůl, židle a osvětlení. Stůl umístěte ideálně k oknu, aby na pracovní plochu dopadalo co nejvíce denního světla. Na druhou stranu ale není dobré, aby dítě sedělo zády do prostoru nebo ke dveřím. Vyvolává to v něm podvědomě neklid a zhoršuje se jeho soustředěnost. U pracovního stolu je kromě výšky, která by měla být cca 70 až 75 cm, důležitá také velikost pracovní plochy (minimálně 120 x 60 cm) a dostatek úložných prostor. K psacímu stolu byste měli pořídit vhodnou pracovní židli. Měla by být ergonomická a poskytovat pohodlné a hlavně zdravé sezení. Dítě by při rovném sedu, kdy sedí na celé židli, nikoliv na okraji, mělo dosáhnout pohodlně ploskami nohou na zem. Nezapomeňte také na kvalitní lampičku, aby si dítě mohlo především v zimě, kdy se brzy stmívá, přisvítit pracovní prostor. Maximální vhodný výkon žárovky je 60 W. Vyšší by mohl způsobit nespavost, ale také hyperaktivitu.

Umístění počítače

Nedílnou součástí dětských pokojů bývá také počítač. Myslete na to, že dlouhodobá práce u monitoru škodí dětským očím, zvláště ve špatně osvětlené místnosti. Může dojít i k takzvanému akomodačnímu spasmu, kdy oko není schopno přirozeně zaostřit a děti pak mívají problémy s viděním do dálky. Proto velmi dobře zvažte umístění osvětlení tak, aby se co nejméně odráželo od monitoru. 

Dejte věcem řád 

Podle Feng Shui existuje vztah mezi člověkem a prostředím, ve kterém žije. Chaos vyvolává pocit stresu, naopak věci, které jsou uspořádané, naplní prostor pozitivní energií a dokážou nastartovat pozitivní změny. A to se může odrazit i v přístupu k učení. Proto by v pokoji neměl chybět dostatek úložných prostor, kam si potomek může uložit veškeré hračky. V tomto případě jsou vhodné uzavřené boxy, do nichž si dítě může uložit všechny možné věci, aniž by se na ně prášilo. Důležité je také dítě vést k pořádku. Jak na to jsme psali zde

Postel

Postel patří do tzv. klidové zóny, takže pro ni volte takový prostor, který je nejméně frekventovaný. Postel by tedy měla být spíše dospělácká s kvalitní matrací. Ta by měla být tvrdá, aby dítě mělo správnou podporu a páteř ležela v rovině. Pokud by byla příliš měkká, hrozilo by propadnutí těžších částí těla, a tedy i nesprávné zakřivení páteře.

Pozor na barvy  

S barvami v pokojíku je potřeba zacházet opatrně, zvlášť pokud místnost obývají dva sourozenci různého pohlaví. Ideální je, pokud se děti shodnou na společných barvách. V opačném případě každému vytvořte jeho oddělený prostor. K tomu zvolte jednu neutrální barvu, která obě části propojí. 

Zdroj: www.extraspace.com, www.mansionglobal.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008