Můžete přemalovat tapetu? Je to možné, ale jen v některých případech

 Rekonstrukce 
09. srpna 2021 12:49 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tapety lze přemalovat za určitých podmínek Depositphotos
Máte doma tapety, které se vám už omrzely, nebo jsou třeba zašpiněné? Pak si musíte dát tu práci a strhnout je a následně nalepit nové, nebo nově vymalovat. A nebo taky ne.

Někdy prostě lze jen vybrat novou barvu a zkrátka natřít staré tapety. Je to skutečně možné, ale jen v určitých případech.

Jak na to

Skutečně můžete malovat na tapety, a to dokonce tak dlouho, dokud je samotná tapeta v dobrém stavu a nemá žádná viditelná poškození a nikde se neodlupuje. Další obrovsky důležitou věcí je, abyste nepoužívali barvy na vodní bázi. Takže pokud chcete přemalovat svoje staré tapety, pak si vyberte základní nátěr například na olejové bázi.

Jakmile se vám po nátěru tapeta někde začne odlupovat, pak ji skutečně musíte strhnout a chybějící tapetu doplnit například měkkou dokončovací sádrokartonovou hmotou, kterou ještě po zaschnutí budete muset obrousit tak, aby pod novou barvou nebylo toto místo rozpoznatelné od zbytku zdi. Takže malování na tapety má opravdu svá úskalí.

Příprava je důležitá

Stejně jako u malování je nejprve nutné tapetu očistit od všech nečistot, které se na ní uchytily, a to včetně prachu. Tapetu můžete otřít vlhkým hadříkem. Pak můžete nanést základní nátěr a finální barvu. Pro případ, že byste museli na některém místě tapetu odstranit, mějte raději po ruce všechny potřebné věci včetně dokončovací hmoty, kterou můžete tapetu nahradit.

Přemalování tapet je jinak poměrně jednoduché řešení, rozhodně rychlejší, než je strhávat, upravovat zeď a následně ji nově vymalovat. Odborníci to ale doporučují pouze v případě, že jsou vaše tapety skutečně v takovém stavu, aby vám pod novým nátěrem za pár dní doslova nespadly ze zdi. A proto je potřeba udělat vše správně. Pokud si nejste jistí, že stav vašich tapet odpovídá tomu, aby byly malovatelné, raději si dejte tu práci a rovnou je strhněte. Dále čtěte: Ušetřete za řemeslníka a osaďte si doma dřez jako profesionál.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve