Snadný trik, díky kterému slunečnice vydrží krásné i týden

 Tipy a inspirace 
04. srpna 2021 08:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slunečnice dokáží interiér doslova rozzářit Pixabay
Milujete slunečnice, ale nekupujete si je, protože hrozně rychle zvadnou? Máme pro vás snadný trik, díky němuž vám opravdu vydrží.

Slunečnice jsou opravdové letní krásky. Stačí vám pouze pár stonků k vytvoření nádherného květinového aranžmá. Spousta lidí se však slunečnicím vyhýbá kvůli jejich rychlému vadnutí. A to je škoda. Pokud totiž květině poskytnete správnou péči, vydrží vám až týden. 

Jaká voda

Veškeré tajemství tkví ve vodě. Zatímco běžně dáváte květiny do vody, která mívá pokojovou teplotu, slunečnice potřebuje doslova extrém v podobě horké vody. Proč? Stonky slunečnice se vlastně spálí, ale zároveň se roztáhnou pletiva v nich, která lépe přijímají vláhu. Ve studené vodě by se pletiva naopak stáhla a to by zapříčinilo uvadnutí květiny.

Jak na to

Dejte si vařit vodu a mezitím šikmo stonky slunečnice seřízněte. Pozor, vodu nepřelévejte hned do vázy, mohla by vám prasknout. Nelijte ji nejlépe do vyššího hrnce a slunečnici do ní na 7-10 vteřin ponořte. Nebojte se, nic se jí nestane. Konec stonku sice zčerná, ale to je dobře. Rozhodně jej tedy znovu neseřezávejte. Teprve až voda vychladne na přijatelnou teplotu, ji přelejte do vázy a květinu do ní znovu vložte. Znovu koneček stonku seřízněte až po dvou dnech a vyměňte vodu ve váze. Horkou vodou už nespařujte.

Vhodné i pro máky

Do horké vody můžete vkládat také květiny, které mají ve stoncích latex, například máky nebo pryšce. Horká voda způsobí, že z nich latex rychle vyteče a rostlina tak může nasát novou vodu. Tu už dejte čerstvou, ne horkou. Podobným způsobem je potřeba zacházet i s květinami, které mají dřevnaté stonky, jako např. hortenzie, šeřík, z něhož si lze připravit úžasný sirup či čaj. Jak na to jsme psali zde. Tyto rostliny špatně přijímají vodu. Pomůže jim, pokud jim stonky naklepete, aby se rozvláknily a mohly tak bez problémů přijímat vodu.  

Zdroj info: www.thepaintedhinge.com, www.hunker.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve