Ztuhlou krční páteř a svalstvo můžete uvolnit i díky polštáři. Musíte ale vědět, jaký vybrat

 Interier 
18. července 2021 17:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Anatomický polštář má zdravotní benefity Depositphotos
Pokud vás ráno trápí bolest ramen, krku či zad, může tyto problémy mít na svědomí špatný výběr polštáře. Řešení přitom není zas tak složité, stačí se na trhu poohlédnout po takzvaném anatomickém polštáři, který dokáže ztuhlou krční páteř i svalstvo krásně uvolnit.

Jak už název napovídá, tyto speciální polštáře mají anatomický tvar, který je přizpůsoben tvaru lidského těla. Zmírňují tlak v oblasti šíje a umožňují svalům ramenou a šíje se úplně uvolnit. Jejich konstrukce umožňuje zaujmout při spánku přirozenou a správnou polohu. Tím se snižuje riziko špatné polohy krční páteře během spánku.

Aby vám však anatomický polštář dobře sloužil, je potřeba si ho vybrat na míru. Má pevný tvar, který se nedokáže tak snadno měnit, proto je důležité, aby byl přizpůsobený velikosti vaší lebky. Neměl by být příliš vysoký ani příliš nízký. Samozřejmě není dobrý příliš tuhý a ani příliš měkký polštář. Měkký polštář dostatečně nepodepře krční páteř a na druhou stranu nadměrný tlak tuhého polštáře může zhoršovat krevní oběh.

Kouzlo tkví v materiálu

Anatomické polštáře se většinou dělají z pěnových materiálů – nejčastěji z líné neboli viscoelastické pěny. Ta přizpůsobuje svůj tvar podle teploty. Při zahřátí měkne a naopak. Do původní polohy se navíc vrací velmi pomalu, takže si pamatuje tvar vaší hlavy. Dokonale se díky tomu přizpůsobí křivkám těla.

Díky vzdušné struktuře je polštář velmi příjemný na dotek. Rychle zkopíruje tvar vaší hlavy a příjemně ji obklopí po celém povrchu. Po ránu pak budete svěží a odpočatí.

Hodí se i pro alergiky

Anatomické polštáře jsou ideální pro lidi, kteří mají sedavé zaměstnání a kteří denně sedí u počítače, ale i pro těžce manuálně pracující nebo sportovce se ztuhlými a přetíženými svaly. Anatomický polštář můžete pořídit také dětem, ale je třeba vybrat jej v nižší výšce. Citlivý materiál líné pěny nepřeje roztočům, anatomický polštář je proto vhodný i pro alergiky.

Dvě vlny zajistí větší ochranu

Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější anatomický polštář se „dvěma vlnami“, který zajišťuje maximální ochranu před bolestmi krční páteře. Pokud tedy už máte potíže s krční páteří, tak bude dobré zvyknout si právě na tento polštář. Vlny mají odlišné vlastnosti. Větší je tvrdší a zajišťuje pevnou oporu krční páteři. Menší vlna je zase měkčí a je na ni uložená vaše lebka.

Tvar vybírejte podle polohy při spánku

Abyste dosáhli co nejlepších účinků anatomického polštáře, vyberte si model podle polohy při spánku:

Pokud spíte na boku

Jestliže spíte převážně na boku, zvolte pevnější polštář, který udrží hlavu a páteř v jedné rovině a zabrání nežádoucímu namáhání svalů.

Pokud spíte na zádech

Jestliže spíte na zádech, vybírejte mezi nízkými polštáři, s vysokým polštářem byste nepřirozeně napínali hlavu k hrudníku a zatěžovali tak šíji.

Pokud spíte na břichu

Lidé, kteří upřednostňují polohu na břiše, by si měli pořídit polštář nízký a tvárnější. Vyšší a pevnější polštář by zbytečně tlačil na krční svalstvo.

Změna může bolet

Než si anatomický polštář koupíte, měli byste vědět, že přechod z klasického polštáře na anatomický bývá hlavně zpočátku někdy těžší. Šíjové svaly jsou zvyklé na špatnou polohu a v případě, že se uloží na anatomický polštář, si musí zvykat na jinou, anatomicky správnou polohu. V tu chvíli se může projevit bolest krční páteře nebo ztuhnutí krčních svalů. Tyto bolesti však většinou během týdne až 14 dní ustoupí. O tom, jak vyprat peřiny a polštáře doma v pračce, jsme psali zde.

Zdroj info: www.leesa.com, www.physica.com.auwww.ortopedicke-matrace.cz, www.en.decorexpro.com, www.picaso-m.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod