Na dovolenou bez obav. Díky těmto tipům vaše pokojovky přežijí

 Tipy a inspirace 
09. července 2021 08:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemusíte o zalévání květin žádat vaše sousedy Pixabay
Celý rok o ně pečujete a teď by měly vaše pokojovky zůstat dva týdny ladem? Poradíme vám, jak jim zajistit vláhu i v době, kdy budete na dovolené.

Většina pokojových rostlin pár dnů sucha vydrží. Ale pokud by měly zůstat bez vody více než týden, nebo dokonce dva, už by to mohlo mít zásadní vliv na jejich vitalitu. Pokud se tedy chystáte někam během léta odjet na dovolenou, připravte na to i své pokojovky. Stačí dodržet pár kroků a uvidíte, že po návratu domů budou ve skvělé kondici.

Péče před odjezdem

Ještě než odjedete, dopřejte rostlinám řádnou ozdravnou kúru. Odstraňte odumřelé květy i listy. Ty totiž květiny zbytečně vyčerpávají a navíc mohou být zdrojem různých nemocí. Nezapomeňte otřít také prach z listů a rostlinu postříkat vodou z rozprašovače. 

Žádné hnojení

I když by se mohlo zdát zcela logické, že byste rostliny před odjezdem měli přihnojit, nedělejte to. Živiny totiž urychlují růst a vy přece potřebujete docílit opaku - pomalejšího růstu. Proto je přihnojte až po návratu z dovolené. 

Vydatná zálivka

Pokojovky, které potřebují dostatečný přísun vody (například ibišek či kroton), nevydrží dlouho. Proto je před odjezdem přesuňte do kýble s přiměřeným množstvím odstáté vody. Stojatá voda za pár dní nenadělá tolik škody a rostlinám nezežloutnou a neopadají listy. Kapradinám namočte do vody jejich vzdušné kořeny. Jakmile se vrátíte, dopřejte rostlinám alespoň den či dva bez vody, aby půda stačila trochu vyschnout.

Do chládku

Spotřebu zálivky ovlivňuje nejen druh rostliny, ale i místo, kde pokojovku pěstujete. Pokud máte okna orientovaná na jih, voda se mnohem rychleji odpaří. Proto jedete-li na více než týden, přesuňte pokojovky z parapetů do chladnější místnosti, kde je dostatek světla, ale ne přímého slunečního. Máte-li v koupelně okno, klidně přeneste pokojovky do vany s vodou. Máte tak vystaráno i o zálivku. 

Samozavlažovače

Skvělým způsobem, jak rostlině zajistit dostatek vláhy během vaší nepřítomnosti, je pořídit samozavlažovací truhlíky nebo různé typy samozavlažovačů. Ten si můžete vyrobit i sami z obyčejné PET láhve. Naplňte ji vodou a hrdlem bez víčka ji zapíchněte do hlíny co nejblíže k rostlině. U větších rostlin můžete rychlému vysychání půdy zabránit tím, že na ni položíte namočený novinový papír. A pokud vám vaše rostlina i přes veškerou snahu začala hynout, zkuste následující tipy na rychlou záchranu, které jsme psali zde.

Zdroj info: www.daviddomoney.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008